Voordat je een (echte) kerstboom deze feestdagen in huis haalt, wil je hem misschien toch eerst controleren op dit ene specifieke ‘knobbeltje’. Deze bruine knobbel ter grootte van een walnoot op een dennenboom lijkt misschien een groeiende dennenappel of een warboel van takken, maar het is eigenlijk… een ei van een bidsprinkhaan.
Bidsprinkhanen zijn een soort insecten die bekend staan om het eten van zowat alles, inclusief elkaar. En voor je zegt dat deze in onze contreien niet voorkomt. Opgelet… de beestjes werden al gespot in sommige gebieden van Nederland en België (vooral in het zuiden).
Perfecte plek voor sprinkhanen en ander ongedierte
Vrouwelijke bidsprinkhanen, die soms aan seksueel kannibalisme doen, leggen hun eieren vaak tussen stokken of twijgen. Dennenbomen zijn een perfecte plek voor hen, omdat het ‘eierhuis’ gemakkelijk te verbergen is en de stengels stevig genoeg zijn om het vast te houden. En als je dit eierhuis niet opmerkt, dan zit je huis ineens vol jonge sprinkhanen. Zeer ongenode gasten tijdens het kerstmaal!
Om te voorkomen dat je een kerstboom koopt waar bidsprinkhanen of andere insecten in verborgen zitten, kun je de takken en schors dus best eerst grondig onderzoeken voordat je de boom naar binnen brengt. Sommige mensen raden aan de boom te schudden en hem 24 uur in de garage te laten staan voordat je hem opzet, om te voorkomen dat er ongedierte rondkruipt.