Daarom mag je nooit je bed meteen opmaken in de ochtend

Zoals we allemaal geleerd hebben, is elke ochtend je bed opmaken als een schone ziel en een stap naar een gesorteerd leven. Van al onze dagelijkse gewoonten staat de traditie om ’s ochtends het bed op te maken altijd hoog op de gewoontepiramide. Maar het blijkt dat het, in tegenstelling tot wat we weten, meer kwaad dan goed doet.

Verrast? Hoe schokkend het ook klinkt, ’s morgens vroeg je bed opmaken kan gevolgen hebben voor je gezondheid. Dat komt door de miljoenen huisstofmijten waarmee je jouw bed deelt. Zij hebben niets liever dan warme, vochtige slaapkamers, en ’s ochtends is je bed een perfecte broedplaats voor hen.

Perfecte broedplaats

Er zijn wetenschappelijke redenen waarom je niet elke dag stofmijten als huisgenoten wilt hebben, die zich voeden met je huid. Nieuwe onderzoeken en studies tonen overtuigende motieven waarom je je bed niet als eerste ’s ochtends moet opmaken. Als je je bed opmaakt zodra je wakker wordt, vang je alle huisstofmijten die zich ’s nachts hebben verzameld. Door ze te vangen zodra je jouw bed opmaakt, krijgen ze een perfecte broedplaats, waardoor ze kunnen groeien en onze allergieën en astma kunnen veroorzaken.

Maar als je minstens een half uur wacht, geef je je bed de kans om te ademen en doden het licht en de lucht de huisstofmijten. Volgens een studie van Dr. Stephen Pretlove van de Kingston University, die onderzoek deed naar dit onderwerp, verwijdert iets simpels als een bed onopgemaakt houden gedurende minstens een half uur in de ochtend het vocht uit lakens en matrassen. Omdat huisstofmijten zich voornamelijk voeden met vocht, zullen ze uiteindelijk uitdrogen en sterven.

Eerst koffie drinken

Het advies is dus om even te wachten met het opmaken van je bed. Ga eerst je koffie drinken. Je bed kan de stofbeesten bestrijden terwijl u geniet van uw ochtendkopje. We mogen dan wel zalig slapen, ’s nachts onder de dekens, maar er gebeurt veel om ons heen terwijl we slapen. We verliezen veel vocht door zweet, olieafscheiding en huidcellen. ’s Nachts als we slapen komen er veel vocht en zwermen micro-organismen vrij in de kamer.

De meeste daarvan zitten op uw kussens, hoezen en matrassen. Bovendien, als de ramen gesloten zijn en er twee of meer mensen in de kamer zijn, wordt het vocht vermenigvuldigd. Huisstofmijt zijn kleine, microscopische, insectachtige beestjes die zich voeden met de schubben van dode menselijke huid. Ze gedijen goed in vochtige, warme kamers, en dat zijn ongetwijfeld de slaapkamers in onze huizen. Ze voeden zich met alle dode huid die we elke nacht afwerpen.

Stofallergie

Klinkt dat vies? Gelukkig zijn ze onzichtbaar voor ons, want ze zijn te klein om te zien. Hoewel ze niet bijten, steken of van ons lichaam hun hol maken, zijn ze behoorlijk dodelijk voor onze dagelijkse gezondheid. Ze bezorgen ons stofallergie en kunnen verantwoordelijk zijn voor milde tot ernstige astma. Stofmijten leven vooral in beddengoed, matrassen, tapijten, gordijnen en alle gestoffeerde meubels in onze huizen en kantoren. Ze zijn alomtegenwoordig en overal.

Volgens de statistieken van de American Lung Association hebben vier van de vijf huishoudens in de Verenigde Staten huisstofmijten in ten minste één bed. Interessant genoeg is er geen ontkomen aan huisstofmijten, omdat ze van nature vocht uit de lucht absorberen. Omdat vochtigheid de belangrijkste katalysator is voor hun bestaan, kunnen huisstofmijten niet overleven in droge en woestijnachtige gebieden.

Plaats een reactie