Stoppen met roken kan een zware opdracht lijken, maar als we kijken naar de voordelen voor de gezondheid, is het misschien toch het proberen waard. Als iemand sigaretten rookt, komen er duizenden chemische stoffen vrij in het lichaam, die grote schade kunnen toebrengen aan de longen, het hart en andere essentiële lichaamsstructuren.
Gelukkig kan de meeste van deze schade ongedaan worden gemaakt door te stoppen met roken, waarbij sommige effecten al na een paar uur zichtbaar zijn. Wat je doel ook is, makkelijker ademen, zich energieker voelen of zelfs geld besparen, er zijn tal van voordelen verbonden aan stoppen met roken.
Enkele van de belangrijkste voordelen van stoppen met roken zijn:
– Betere bloedsomloop
– Betere smaak en geur
– Meer energie
– Een boost voor uw immuunsysteem
– Schonere tanden en mond
– Verbeterd seksleven
– Minder kans op kanker
Aanzienlijke veranderingen na een maand
Na een maand niet roken zijn aanzienlijke veranderingen merkbaar, zoals minder hoesten, kortademigheid en sinuscongestie. Het energieniveau zal duidelijk beter zijn, wat betekent dat lichaamsbeweging niet zo’n opgave zal zijn. Deskundigen merken ook op dat de vezels in de longen terug beginnen te groeien, waardoor de longfunctie verbetert en het risico op bacteriële infecties afneemt.
Binnen de eerste maand nadat je bent gestopt met roken, zal je longfunctie verbeteren, en dit zal ook de bloedsomloop bevorderen, aldus artsen. Binnen 9 maanden beginnen de cilia normaal te functioneren en worden symptomen als hoesten en kortademigheid minder frequent.
Na een decennium van rookvrij zijn, is je risico op blaas-, nier-, long-, mond- en keelkanker aanzienlijk lager, wat aangeeft dat hoe langer iemand zonder sigaret gaat, hoe beter het is voor zijn gezondheid op lange termijn.
Hoe stoppen met roken?
Veel mensen vinden het een uitdaging om te stoppen met roken, maar er zijn veel dingen die kunnen helpen. Deze omvatten:
– Vraag om hulp
– Maak een plan
– Zoek uit wat voor jou echt werkt
– Wees voorbereid op ontwenningsverschijnselen
– Blijf proberen
(Foto: Unsplash)