Moeder vraagt rokende oma te douchen en om te kleden voor ze kleinkind mag vasthouden

De komst van een nieuwe baby brengt een overvloed aan vreugde en verwachting met zich mee, maar kan ook zorgen met zich meebrengen. Een moeder maakte zich zorgen over de mogelijkheid van derdehands rookblootstelling voor haar baby, vanwege het feit dat haar schoonmoeder een zware rookster was. Hoewel haar schoonmoeder niet in de nabijheid van de baby rookte, was de jonge moeder toch bezorgd omdat de rook in haar kleding en haar terechtkwam.

Wat is derdehands rook?

Derdehands rook is de achtergebleven nicotine en andere chemicaliën die op binnenoppervlakken blijven hangen. Mensen kunnen hiermee in aanraking komen door besmette oppervlakken aan te raken of door de dampen in te ademen die vrijkomen van deze oppervlakken. Dit restant kan reageren met algemene binnenluchtverontreinigende stoffen en zo een potentieel schadelijke mix vormen, inclusief stoffen die kanker kunnen veroorzaken. Dit kan vooral een gezondheidsrisico vormen voor niet-rokers, vooral kinderen.

Om er absoluut zeker van te zijn dat haar schoonmoeder geen derdehands rook meebracht in huis en rond haar pasgeboren kleinkind, vroeg ze haar schoonmoeder of ze wilde douchen en schone kleren aantrekken voordat ze haar baby vasthield. Volgens Slate.com’s pagina over Verzorging en Voeding zei de moeder: “Ik ben niet bezorgd over het roken in de buurt van mijn kind, maar na onderzoek over derdehands rook maak ik me zorgen dat ze mijn baby vasthoudt na het roken. Mijn man en ik hebben besloten dat ze na het roken eerst moet douchen en schone kleren moet aantrekken voordat ze de baby oppakt.”

“Wat kunnen we doen?”

“We willen niet dat mijn schoonmoeder zich buitengesloten voelt en we willen haar gevoelens niet kwetsen, maar dat zijn wel mogelijke gevolgen,” zei de anonieme “bezorgde moeder” tegen de hulp- en adviespagina. “Hoe kunnen we haar laten weten dat ze welkom is en onze blijdschap delen, terwijl we toch deze grenzen stellen? En hoe lang moeten we zo strikt zijn in dit geval? Hoe pakken we dit aan als we bij mijn schoonouders op bezoek zijn?”

In reactie op haar vraag schreef Care and Feeding: “Je hebt volledig het recht om te vragen wat je nodig acht; haar reactie daarop is haar verantwoordelijkheid, niet de jouwe. Wanneer ze bij jou op bezoek komt, denk ik dat je daarin streng kunt zijn. Als jullie bij hen op bezoek gaan, denk ik dat je mogelijk wat flexibeler moet zijn. Het is voor hen misschien niet haalbaar om alle resterende rook en nicotine uit hun huis te verwijderen. Daarom is het wellicht een goed idee om in een hotel te verblijven.”

 

Geef een reactie Reactie annuleren