Hoeveel kopjes koffie per dag is gezond? En wat als je er meer drinkt…?

Voor veel mensen maakt koffie deel uit van hun dagelijkse routine. Het houdt je wakker, helpt je door de dag heen en houdt je alert. Maar is overmatige koffieconsumptie schadelijk voor je gezondheid?

Het is niet nodig om overdreven bezorgd te zijn, want volgens wetenschappelijk onderzoek heeft matige koffieconsumptie over het algemeen geen nadelige effecten op de gezondheid van volwassenen. Maar wat wordt er precies verstaan onder ‘matig’ en wanneer wordt het ‘overmatig’? En wat zijn de risico’s verbonden aan overmatig gebruik? Laten we dit even voor je op een rijtje zetten.

Veel aandoeningen

Volgens de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) kunnen meer dan 4 tot 5 kopjes koffie (wat neerkomt op 400 milligram cafeïne in totaal) per dag leiden tot negatieve effecten. Het lijkt riskant om meer dan 4 tot 5 kopjes koffie per dag te drinken, aangezien dit kan leiden tot bijwerkingen zoals hoofdpijn, slapeloosheid, nervositeit en zelfs een versnelde hartslag.

Minder dan deze limiet kan zelfs positieve effecten hebben voor gezonde volwassenen. Uit grootschalig onderzoek blijkt dat matige koffieconsumptie het risico op aandoeningen zoals parkinson, hartziekten, type 2 diabetes en bepaalde vormen van kanker, zoals lever- en prostaatkanker, kan verminderen.

Meer dan 6 kopjes

Overmatig koffiegebruik, of beter gezegd overmatige cafeïne-inname, kan slaapstoornissen veroorzaken. Een gebrek aan slaap kan leiden tot verminderde alertheid en prestaties overdag, wat een vicieuze cirkel van vermoeidheid kan veroorzaken. Het is dus belangrijk om een gebrek aan slaap niet te compenseren met een overmatige hoeveelheid cafeïne.

Onderzoek toont aan dat het drinken van meer dan 6 kopjes koffie per dag het risico op hart- en vaatziekten met 22% kan verhogen. Bovendien neemt de kans op hoge bloeddruk en een te hoog cortisolniveau toe bij overmatige cafeïne-inname. Cortisol is het hormoon dat stressniveaus verhoogt en schadelijk kan zijn voor het lichaam.

Water met citroen

In plaats van een grote hoeveelheid koffie te drinken voor het ontbijt, is het beter om te kiezen voor een glas lauw water met citroen. Dit kan je stofwisseling stimuleren en energie leveren. Te veel cafeïne kan toxische niveaus bereiken en gezondheidsproblemen veroorzaken. Hoewel een normale hoeveelheid cafeïne over het algemeen veilig is voor de meeste volwassenen, geldt dit niet voor kinderen en zwangere vrouwen. Zwangere vrouwen wordt aangeraden hun dagelijkse cafeïne-inname te beperken tot maximaal 200 milligram, wat ongeveer de helft is van de standaard hoeveelheid. Bij kinderen wordt cafeïne volledig afgeraden.

Naast kinderen en zwangere vrouwen zijn er ook andere risicogroepen, zoals mensen die overgevoelig zijn voor cafeïne. Let op signalen zoals hoofdpijn, slapeloosheid, nervositeit, een versnelde hartslag en spiertrillingen. Sommige mensen ervaren al effecten bij kleine hoeveelheden cafeïne en reageren hier sterk op.

Medicijnen

Verder zijn er mensen die medicijnen gebruiken die kunnen interageren met cafeïne. Het is belangrijk om de bijsluiter van je medicatie te controleren en zo nodig te overleggen met je huisarts als je medicijnen gebruikt die niet goed samengaan met cafeïne.

Als je denkt dat je je cafeïne-inname moet verminderen, kun je dit het beste geleidelijk doen. Houd bij hoeveel cafeïne je binnenkrijgt, let ook op verborgen cafeïne in voedsel en drank. Verminder langzaam je consumptie om ontwenningsverschijnselen te minimaliseren. Kies voor cafeïnevrije koffie, thee of andere smakelijke alternatieven. Het is essentieel om bewust te zijn van de mogelijke negatieve effecten van overmatig cafeïnegebruik. Luister naar je lichaam, ken je grenzen en pas je gewoonten aan indien nodig.

(Foto’s: Freepik)

Geef een reactie Reactie annuleren