Wat is de beste manier om te douchen? Op ‘grootmoeders wijze’ beweert de wetenschap

Wetenschappers hebben ontdekt dat de ‘grootmoedermethode’ de beste manier is om jezelf te wassen onder de douche. Het klinkt misschien vreemd, maar – en je moet ons hierin vertrouwen – het is echt een ding. De wetenschappers waren bezig met belangrijk microbiologisch werk om de meest effectieve en gezonde manier van reiniging te bepalen. Ze kwamen tot de conclusie dat veel mensen bepaalde plekken overslaan, wat uiteindelijk kan leiden tot een minder gezond ‘microbioom’.

Laten we even inzoomen op dit ‘grootmoeder’-gegeven voordat we net zo grondig worden als wanneer we onze oksels reinigen. ‘Op grootmoeders wijze’ lijkt de beste manier om te douchen. Het microbioom van de huid bestaat uit miljoenen en miljarden micro-organismen die op je huid leven. Misschien wil je er liever niet aan denken, maar ze zijn er wel, en ze spelen een rol in het gezond houden van je huid, mits ze goed verzorgd worden.

Oren, tenen en navel

De onderzoekers wilden variaties in verschillende huidgebieden bestuderen, met aandacht voor de gebieden die het meest bereikbaar zijn en die vaak vergeten worden, zoals de navel of achter de oren. Keith Crandall, directeur van het Computational Biology Institute, herinnerde zich het advies van zijn grootmoeder om ‘achter de oren, tussen de tenen en in de navel te schrobben’. Slim advies, mevrouw Crandall!

Voor hun studie verzamelden ze 129 studenten en namen monsters van vaak gereinigde gebieden zoals onderarmen en kuiten. Vervolgens namen ze monsters uit de navel, tussen de tenen en achter de oren. De studenten werden vervolgens geleerd om het DNA in die monsters te sequencen en de bevindingen te vergelijken tussen de goed gereinigde gebieden en de moeilijk te bereiken plekken.

Diverse bioom

Natuurlijk had oma Crandall gelijk, want de goed gereinigde gebieden hadden een veel diverser microbioom en mogelijk gezondere micro-organismen dan de verwaarloosde plekken. Dus, luister naar je oma en je zult (bijna) nooit verkeerd gaan.

Het onderzoeksteam concludeerde: “Droge huidgebieden (zoals onderarmen en kuiten) waren gelijkmatiger, rijker en functioneel onderscheidender dan vette gebieden (achter de oren) en vochtige gebieden (navel en tussen de tenen).” De studie merkte op dat er geen significant verschil werd waargenomen tussen geslachten, etniciteiten of leeftijden.

Gezonde versus slechte huid

Ze voegden eraan toe: “Binnen dezelfde huidregio varieerde de bacteriële alfa- en bèta-diversiteit ook significant tussen sommige vergeleken jaren, wat suggereert dat de bacteriële stabiliteit van de huid afhankelijk kan zijn van het gebied en het individu.”

De studie werd gepubliceerd in ‘Frontiers in Microbiology’. Kort gezegd, de micro-organismen op je huid kunnen zowel behulpzaam als schadelijk zijn, afhankelijk van de balans. Te veel schadelijke organismen kunnen leiden tot huidproblemen zoals acne en eczeem, terwijl een gezond microbioom kan bijdragen aan een gezonde huid.

Geef een reactie Reactie annuleren