Deze complimenten kun je maar beter nooit geven aan een vrouw

Een compliment is normaal gesproken een vorm van erkenning en aanmoediging, bedoeld om een glimlach op het gezicht van de ontvanger te toveren, toch? Dit is hoe het zou moeten zijn, maar helaas blijkt dit niet altijd het geval te zijn. Er zijn complimenten die men beter niet aan een vrouw kan geven. Even goed opletten dus…

Een manier om genegenheid te tonen is door het uiten van aardige woorden. Zoals het cliché zegt dat de weg naar een sterke relatie door zoetsappig gepraat wordt geplaveid, kan dezelfde redenering ook voor complimenten gelden. Echter, niet alle complimenten zijn meest geschikt om uit te spreken, ongeacht hoe goed de bedoelingen erachter zijn. We leggen even uit welke opmerkingen het best onuitgesproken blijven, of tenminste anders geformuleerd moeten worden.

Twee delen

Er zijn sommige opmerkingen die uit twee delen bestaan. Een typisch voorbeeld is: “Je doet het daar echt goed … voor een vrouw.” Het eerste deel van het compliment kan haar aanvankelijk een goed gevoel geven, maar het tweede gedeelte doet dat gevoel weer teniet. Ze kan het idee krijgen dat je denkt dat vrouwen de betreffende vaardigheid niet kunnen bezitten en zal dit niet appreciëren. Tracht ook niet een compliment af te sluiten met ‘vandaag’. Een opmerking zoals “Je haar zit vandaag leuk!” suggereert dat haar haar er gewoonlijk niet leuk uitziet.

Niks over de ex

“Mijn ex was echt een ramp in de keuken, maar jouw zelfgemaakte hamburgers zijn geweldig.” Deze opmerking kan in je eigen gedachten misschien als een groot compliment klinken, maar je vriendin zal enkel één woord horen: ex. Vermijd dit onderwerp als je je huidige vriendin complimenteert en concentreer je op haar. Vergelijk haar ook niet met haar vriendinnen. “Jij was vanavond beter gekleed dan je vriendinnen,” kan zij interpreteren als een aanval op haar vriendinnen: iets wat je beter vermijdt.

Geen focus op de kilo’s

Natuurlijk zijn de mooiste complimenten vaak gebaseerd op het uiterlijk van je vriendin. Haar lichaam, ogen, gezicht, kledingstijl en ga zo maar door. Toch zijn er enkele opmerkingen waarbij je je beter kan inhouden. Zo wordt geadviseerd om niet te refereren naar haar gewicht. “Je ziet er geweldig uit, ben je afgevallen?” legt de focus op eventuele extra kilo’s, waar ze zich misschien erg onzeker over voelt. En zelfs als we het goed bedoelen door te zeggen dat ze er goed uitziet zonder make-up: zij besteedt er veel tijd aan. Ze zal zeggen dat ze dat voor zichzelf doet en niet voor de goedkeuring van anderen, waardoor dit een gevoelige snaar kan raken.

Wat zijn dan de altijd acceptabele complimenten? Complimenten over hoe zorgzaam, betrokken, lief, sociaal of aantrekkelijk ze is, zulke dingen. Probeer het zeker zelf eens!

(Intropic: Image by katemangostar on Freepik)

Plaats een reactie