Strandgangers op een camping in Australië waren geschokt toen een grote vogel uit het water tevoorschijn kwam. Mensen zagen een ‘wezen’ naar de Bingil Bay Camping zwemmen, zo meldde het Department of Environment and Science van Queensland op 13 november in een persbericht. Eerst dachten ze dat het een schildpad of een haai was. Toen het dier de kust bereikte, werd zijn identiteit duidelijk. Het was een jonge kasuaris, zeiden natuurbeheerders.
Kasuarissen zijn een grote soort van niet-vliegende vogels die worden aangetroffen in regenwouden van Queensland en Papoea-Nieuw-Guinea, volgens het Department of Environment and Science van Queensland. Ze kunnen ongeveer 6,5 voet lang en ongeveer 167 pond zwaar worden. De vogel heeft een lange kleurrijke nek, een “helm” op zijn hoofd en een “grote dolkvormige klauw” aan zijn tenen.
De gevaarlijkste vogel ter wereld
Vanwege hun grootte, kracht en klauwen worden kasuarissen beschouwd als “de gevaarlijkste vogel ter wereld”. Het gedrag van de vogel is ook “onvoorspelbaar”, aldus het persbericht. “Kasuarissen kunnen zwemmen en zullen het water ingaan om van de ene kant van een rivier naar de andere te komen, of als ze zich bedreigd voelen door huisdieren of een andere kasuaris in een territoriaal geschil,” zei Stephen Clough, een natuurbeschermer bij het Department of Environment and Science van Queensland.
“We weten niet hoe lang dit dier in het water was of waarom het ging zwemmen, maar de beelden zijn verbazingwekkend,” zei Clough. De gastheer van de camping, Nikita McDowell, filmde de “onverwachte oceaanzwemtocht” van de kasuaris. Videobeelden gedeeld op Facebook door 9 News tonen de grote vogel die langs de golven drijft. Van een afstand zijn alleen zijn kop en nek zichtbaar, waardoor de indruk ontstaat van een periscoop. Toen de vogel de kust bereikte, werd de rest van zijn bruinzwarte lichaam zichtbaar.
Hoe ziet een kasuaris eruit?
De kasuaris lijkt verschillende keren naar de camera te kijken, tonen de videobeelden. Zijn hoofd heeft een helmachtige structuur bovenop. Enige roze en blauwe kleuring is zichtbaar op zijn nek. “Het dreef gewoon naar de kust tot het niveau waar zijn voeten de grond konden raken,” vertelde McDowell aan de Australian Broadcasting Corp. “Het moet uitgeput zijn geweest, want het stond in de schaduw onder een boom met trillende poten gedurende ongeveer een half uur. Ik ging koffie zetten en toen ik terugkwam, was het weg. Ik wist dat het niet de energie zou hebben om me aan te vallen of zoiets. Ik ben gewoon zo blij dat het is doorgegaan en veilig en gezond is.”
Bedreigde diersoort
“Deze zeldzame waarneming en gelukkige ontsnapping van de kasuaris herinnert ons eraan dat we allemaal moeten doen wat we kunnen om de soort te beschermen en te behouden,” zei Clough in het persbericht. “Er zijn naar schatting nog 4.000 kasuarissen in Queensland, en ze worden geconfronteerd met tal van bedreigingen voor hun overleving, waaronder verlies van leefgebied, aanrijdingen door voertuigen en aanvallen door huisdieren,” voegde hij eraan toe. Bingil Bay ligt in de noordoostelijke staat Queensland, ongeveer 1.400 mijl ten noordwesten van Sydney.