Site pictogram Mancho

“Ik ben gewoon een vrouw met een baard. Mag ik daarom geen vriendje hebben?”

Coral ontmoette haar partner Illias vier jaar geleden op een datingsite. Ze vertelde Truly: “Ik maakte me klaar om hem te verwijderen, ik ging mijn berichten nog een laatste keer controleren en zag dat Illias me een bericht had gestuurd.” Illias grapte dat hij “de perfecte timing” had. Toen ze elkaar voor het eerst in levende lijve ontmoetten, voelde Coral zich “meteen aangetrokken” en vanaf dat moment bloeide de relatie op.

Toen ze bij elkaar kwamen scheerde Coral elke dag haar gezichtshaar. Ze heeft PCOS (polycysteus ovarium syndroom), een aandoening die bij haar werd vastgesteld toen ze 16 was. Het is een aandoening van de eierstokken die de werking van de eierstokken beïnvloedt. Voor Coral heeft het overmatige gezichtshaargroei veroorzaakt: “Ik begon gezichtshaar te krijgen toen ik negen jaar oud was. Het begon als hele dikke bakkebaarden en tegen de tijd dat ik 12 was, had ik een volle baard”, zegt ze.

“Ik voelde me een monster”

“Eerlijk gezegd voelde ik me daardoor een monster. Ik heb heel lang gedacht dat ik vervloekt was. Ik krijg veel opmerkingen over Shrek, wat best grappig is omdat ik mensen vertel dat Fiona mijn eerste voorstelling was.” In 2022 werd het stel dakloos en besloot Coral eindelijk te stoppen met scheren nadat ze de mogelijkheid langzaam had overwogen. “Twee jaar na onze relatie was ik al een beetje aan het dabbelen, maar het was echt toen we dakloos werden dat ik het gevoel kreeg dat het onmogelijk was om door te gaan met scheren.”

“Ik stopte ermee”

Toen ze bij familie introk en in hun garage woonde, trok ze officieel de stoute schoenen aan. “Ik was het scheren zo beu dat ik er gewoon mee ben gestopt,” zei ze. Ondanks het feit dat ze tevreden is met haar keuze om haar gezichtshaar te omarmen, werd ze in het openbaar geconfronteerd met het oordeel van de buitenwereld: “Mensen wijzen graag op mijn baard en vragen: ‘Wat is dat?'”. Hierdoor heeft ze zich teruggetrokken uit haar dagelijkse bezigheden. “De meeste opmerkingen krijgen we meestal in de supermarkt. We hebben de neiging om binnen te blijven,” legt Illias uit.

Spervuur van haat

“Mensen staren, mensen hijgen, mensen fluisteren.” Coral heeft een grote online aanwezigheid en pleit voor vrouwen met baarden die hun haar willen laten groeien. Veel van de reacties zijn positief, maar ze heeft ook een spervuur van haat ontvangen. Reacties als “Wat ben jij?”, “Dit is walgelijk” en “Zo ziet de duivel eruit” verschijnen op haar feed. Ze krijgt zelfs doodsbedreigingen. Toch is ze standvastig in haar beslissing om haar authentieke zelf te zijn: “Nu hou ik echt van mijn baard. Ik kan niet liegen. Ik heb het gevoel dat ik naakt zou zijn zonder, het is zeker aan me gegroeid.”

Hieronder kun je de volledige reportage bekijken:

Deal-tip

Vanaf heden werken wij als affiliate samen met onze partners Action en bol.com, die regelmatig dikke online deals aanbieden. Graag houden we jullie dagelijks op de hoogte van alle deals die beschikbaar zijn in onze nieuwe Facebook-groep ‘Gekke Deals’. Via deze link kun je gratis lid worden van de groep en blijf je op de hoogte van alle deals.

Alle topdeals van Action vind je hier – Alle topdeals van bol.com vind je hier

Mobiele versie afsluiten