Voor velen van ons brengt het mooie lenteweer een ongelukkig bijeffect met zich mee: hooikoorts. Toch is dit niets vergeleken met het probleem in Japan. Daar veroorzaakt de hooikoorts elk voorjaar zulke grote economische schade dat sommige bedrijven hun werknemers tijdelijk verplaatsen naar gebieden waar weinig pollen in de lucht zweven, zoals een tropisch eiland zoals Okinawa. De ultieme remedie tegen hooikoorts?
Dit eiland staat bekend als een ideale vakantiebestemming vanwege de overvloedige zonuren, witte stranden en prachtige duikplekken. Maar wat minder bekend is, is dat je er nauwelijks last hebt van pollen. Naoki Shigihara werd om deze reden door zijn bedrijf naar het tropische eiland in de Oost-Chinese Zee gestuurd, meldt ‘The Washington Post‘. Deze 20-jarige ingenieur, net als tientallen miljoenen andere Japanners, heeft ieder voorjaar last van hooikoorts. Shigihara kreeg daarom van zijn werkgever de kans om tijdelijk te werken vanaf een locatie waar zijn allergie minder opspeelt.
Remedie tegen hooikoorts in Japan
“Ik merkte duidelijk dat mijn symptomen verdwenen, en gewoon zijn in Okinawa was geweldig,” vertelde hij aan de krant. Shigihara heeft de afgelopen twee jaar geprofiteerd van deze genereuze geste van zijn werkgever. “Na terugkeer in Tokio begonnen mijn symptomen weer te verergeren.” Volgens een onderzoek van het ministerie van Economie, Handel en Industrie biedt één op de vijf Japanse bedrijven de mogelijkheid om op afstand te werken tijdens het hooikoortsseizoen. In Japan piekt het hooikoortsseizoen een paar maanden eerder dan in België, van eind februari tot half april.
(lees verder onder de foto)
Hooikoorts als ‘nationale ziekte’
En dit heeft gevolgen niet alleen voor mensen met een pollenallergie, maar ook voor de bedrijven waarvoor zij werken. Ongeveer 40 procent van de bevolking heeft last van hooikoorts. Vorig jaar bereikte het pollenniveau in Tokio het hoogste niveau in bijna tien jaar. Premier Fumio Kishida verklaarde hooikoorts tot een “nationale ziekte”. De tientallen miljoenen werknemers die tijdens deze periode ziek thuisblijven, zorgen ieder voorjaar weer voor een deuk in de Japanse economie. De schade als gevolg van verminderde productiviteit tijdens het hooikoortsseizoen wordt geschat op 1,4 miljard euro per dag. Een goede remedie tegen hooikoorts is dus zeker geen overbodige luxe!
(Bron: hln.be – Afbeeldingen: Freepik)