Een gekke professor met een passie om zichzelf tot een menselijk experiment te maken, heeft ons eindelijk het resultaat verteld van zijn waanzinnige stunt. De professor van de Universiteit van Zuid-Florida besloot de grenzen te testen van wat zijn lichaam kon doorstaan, en het zorgde voor een gekke gebeurtenis. Joe Dituri, ook bekend onder zijn pseudoniem Dr. Diepzeeduiken, maakte het zijn missie om de zee zijn ‘habitat’ te maken gedurende 100 dagen. Dituri wilde honderd dagen onder water leven en begon zijn bizarre experiment op 1 maart vorig jaar, voor een biologiestudie die nog nooit eerder was vertoond.
In een officieel persbericht van de Universiteit van Zuid-Florida voerde Dituri het experiment uit in de hoop nieuwe ‘manieren te vinden om mariene omgevingen te herstellen’. Daarnaast wilde de onderzoeker ook ‘medische technologie testen die een scala aan ziekten bij mensen zou kunnen voorkomen’. ‘Maar’, legt het persbericht uit, ‘er is één probleem: hij doet het allemaal op 10 meter onder water – en hij probeert het honderd dagen vol te houden.’
Waar ging het experiment precies over?
De gepensioneerde commandant van de Amerikaanse marine die professor werd, zwom zijn nieuwe onderwaterverblijf binnen en begon vervolgens gedurende de hele missie ‘geïsoleerd’ te leven. Zijn ‘stekje’ kreeg de naam Neptune 100. Het persbericht legde uit: “Een deel van het werk zal worden uitgevoerd door een psycholoog en een psychiater die de effecten zullen monitoren die hij ervaart terwijl hij zich in een omgeving bevindt die vergelijkbaar is met langdurige ruimtereizen.”
“Het is een isolerende beperkte extreme omgeving. En als mensen moeten we echt bedenken hoe we in die omgeving gaan leven als we onze planeet willen uitbreiden, als we interplanetair willen gaan, als we alle geneesmiddelen willen vinden die we moeten vinden.”
(lees verder onder de afbeelding)
Wat gebeurde er toen de professor onder water was?
Volgens de wetenschapsfanaat maakte de ervaring onder water hem ‘jonger’. De wetenschapper hield nauwlettend in de gaten hoe de langdurige extreme druk hem beïnvloedde en, wanneer hij daar niet mee bezig was, gaf hij online les aan schoolkinderen vanuit zijn onderwaterverblijf. Slechts één maand in zijn experiment ontdekte Dr. Dituri en zijn team zelfs een soort van eencellig organisme dat nu wordt bestudeerd door microbiologen.
Tijdens een gesprek met The Independent destijds vanuit zijn onderwatertankkamer, zei Dr. Dituri: “We geloven dat het een gloednieuwe soort voor de wetenschap is. Mensen zijn duizenden en duizenden keren in dit gebied gedoken – het is hier altijd geweest, we hebben gewoon niet gekeken.”
Welke effecten had dit op de professor?
Toen hij in juni vorig jaar weer boven water kwam, beweerde hij dat veel aspecten van zijn gezondheid verbeterd waren, waaronder langere telomeren – structuren op chromosomen die vaak worden geassocieerd met het verlengen van het leven. Dr. Dituri vertelde WKMG News in Orlando: “Ik ben nu 56. Mijn extrinsieke biologische leeftijd was 44. Toen ik uit het water kwam, was mijn extrinsieke leeftijd 34. Dus mijn telomeren werden langer. Ik werd daadwerkelijk jonger toen ik onder water was.”
LEES OOK: ZWART GAT ONTDEKT DAT 33 KEER ZO GROOT IS ALS DE ZON
Toen hij tevoorschijn kwam uit zijn onderwatermissie, beweerde Dituri dat bloedtesten een 50 procent afname in elk ontstekingsmarker in zijn lichaam lieten zien. Hij slaagde er ook in om de Guinness World Recordhouder te worden voor de meeste dagen onder water doorgebracht, waarmee hij het oude record van 73 dagen verbrak.
(Bron: LADbible)