Site pictogram Mancho

De waarheid achter wat je werkgever kan zien wanneer je op internet surft op het werk

Een Facebook-scroll hier, een online shopsessie daar… het surfen op internet op het werk is een beetje een slechte gewoonte waar veel mensen zich schuldig aan maken. We vergeten vaak dat er een digitale voetafdruk van alles is – evenals een papieren spoor van al onze werkgerelateerde activiteiten op internet, inclusief je communicatie met collega’s en klanten. Er is altijd de zorg dat wanneer je stiekem koopjes jaagt of een collega afkraakt in een chat, je baas je zou kunnen betrappen. Maar hoeveel kunnen ze eigenlijk zien van wat je doet op je scherm?

Begrijp ons niet verkeerd, bedrijven kunnen goede redenen hebben om bij te houden waar hun personeel mee bezig is online, maar het voelt ook als een vreemde inbreuk op de privacy – een beetje zoals Big Brother maar dan op de kantoorcomputers. Maar liefst 52,6 procent van de mensen zei in een recent onderzoek dat ze persoonlijke e-mails verzonden of ontvingen vanaf een werkapparaat, 37,8 procent gaf toe online te winkelen en 25 procent zei dat ze hun sociale media checkten.

Kan je baas alles zien wat je op je werkcomputer doet?

Zoals je kunt zien, voeren veel werknemers veel van hun persoonlijke informatie in op apparaten die hun bedrijf bezit. Volgens experts van TechRound zou je werkgever potentieel in staat kunnen zijn om het grootste deel van het spoor te volgen dat je achterlaat tijdens het browsen op internet op je werkcomputer. De computernerds waarschuwen dat bedrijven ‘software voor extern toezicht op werknemers’ kunnen gebruiken om een kijkje te nemen naar je online activiteiten of door simpelweg je zoekgeschiedenis te controleren.

(lees verder onder de afbeelding)

Wifi-netwerk op kantoor

Het gebruik van het wifi-netwerk van je kantoor is hier blijkbaar verantwoordelijk voor, omdat ze toegang hebben tot de gegevens die alle bewegingen op het internetnetwerk van het bedrijf laten zien – of het nu om een werkapparaat gaat of niet. Je werkgever zou ook routinematig de e-mailaccounts van iedereen kunnen doorzoeken om te controleren of alles in orde is, omdat ze alles kunnen lezen wat er vanuit jouw werkaccount wordt verzonden of ontvangen. Volgens de techexperts maakt sommige software het zelfs mogelijk voor bazen om door je concepten of verwijderde e-mails te bladeren.

Thuis ben je ook niet helemaal veilig

Kortom, wees voorzichtig met wat je doet op de werkplek. Je zou denken dat het surfen op internet in het comfort van je eigen huis niets is waar je baas zich mee moet bemoeien, maar het lijkt erop dat ze je ook buiten kantoor kunnen controleren. TechRound zegt dat als je bijvoorbeeld een werk-laptop hebt die af en toe is verbonden met het wifi-netwerk van het bedrijf, ze mogelijk toegang kunnen krijgen tot je online activiteiten die plaatsvinden in je nederige stulpje.

Laptop strikt voor het werk gebruiken

De internetkenners waarschuwen dat hoewel het misschien niet alledaags is en je je eigen wifi gebruikt, ‘het mogelijk is dat je werkgever je activiteit kan volgen, zelfs op je persoonlijke apparaat als het verbonden is met het netwerk van het bedrijf’. De hint is min of meer in de naam bij deze, dus als je ongemakkelijke gesprekken met je werkgever wilt vermijden, gebruik dan je werk-laptop strikt voor werk. Bewaar geen persoonlijke informatie die je superieuren zouden kunnen zien of foto’s van een wilde avond op een apparaat dat je van je baas hebt gekregen – het is vrij eenvoudig.

Geen wachtwoorden en andere gegevens opslaan

Maar om er zeker van te zijn dat je je neus schoonhoudt terwijl je aan het werk bent, adviseren de mensen van TechRound om geen wachtwoorden, bankgegevens of eigenlijk helemaal geen privézaken op je door de werkgever gegeven apparaten op te slaan. Daarnaast, onthoud dat je niet moet gaan solliciteren op je werkapparaat – als je baas er lucht van krijgt, zou het kunnen dat ze je de deur wijzen voordat je iets anders hebt gevonden. Afgezien van je baas vertellen om zich met zijn eigen zaken te bemoeien, is er een manier om te voorkomen dat ze lekker in je browsegeschiedenis gaan snuffelen.

(lees verder onder de afbeelding)

VPN gebruiken

Het enige wat je hoeft te doen is je gezonde verstand gebruiken – gedraag je op je werkapparaat en ga ervan uit dat alles wat je doet mogelijk bij de hogere echelons terecht kan komen. Gebruik ook niet het wifi-netwerk van kantoor voor je persoonlijke apparaten zoals je mobiele telefoon – maak gebruik van die data waarvoor je betaalt en browse rustig in de wetenschap dat niemand anders je online bewegingen kan volgen. TechRound raadt ook aan om een VPN te gebruiken om al je internetactiviteiten te versleutelen, hoewel dat misschien niet helemaal verstandig is.

LEES OOK: AI-ROBOT GEEFT ANGSTAANJAGEND ANTWOORD OP DE VRAAG OF HIJ ZICHZELF KAN MAKEN

(Bron: LADBible – Afbeeldingen: Unsplash)

Mobiele versie afsluiten