Site pictogram Mancho

“Noem me aub geen meneer! Ik ben geen hij of zij, maar genderfluïde”

Binnen de LHBTIQ-gemeenschap zijn er veel mogelijkheden, alsook de term “genderfluïde”. Volgens het genderwoordenboek ben je genderfluïde wanneer je geen keuze maakt tussen de identiteit van een man of van een vrouw. Je kunt je ook een beetje jongen/man en meisje/vrouw voelen, of andersom. Dan mag je jezelf presenteren als een genderfluïde persoon.

In een video van VriendinNL is Floris samen met ‘zijn’ moeder te zien. Floris werd geboren als een jongen, maar identificeert zich nu als genderfluïde. Zijn moeder lijkt daar moeite mee te hebben. Ze dacht altijd dat ze een zoon had, maar het blijkt nu ‘een persoon’ te zijn. Floris wist altijd al dat hij anders was en kwam een aantal jaar geleden uit de kast.

“Ik probeerde alles genderneutraal te maken”

“We hebben erover gesproken, maar niet zo van ‘mam, ik ben genderfluïde’. Ik bedoel, je gaat ook niet naar je ouders om te zeggen dat je een vrouw bent.” Floris wil niet in een hokje worden geplaatst. “Ik heb geprobeerd om mijn bankrekening en zorgverzekering allemaal genderneutraal te maken. Dat kon niet, want dat moet via de gemeente. Ik denk dan: alsof de gemeente mijn gender bepaalt of zo.”

Floris belde naar de Ohra (zorgverzekeraar) met de vraag of alles genderneutraal kon. “Toen kreeg ik een e-mail terug met ‘beste meneer’. Toen moest ik heel hard huilen. Ik ben helemaal gek geworden en heb ook een e-mail teruggestuurd of ze mij wel serieus nemen.” De moeder van Floris maakt dan een opmerkelijke vergelijking. “Die hokjes kunnen wisselen. Dat kan wel bij een politieke kleur.”

Ideale samenleving

“Je komt van school en je bent links. Maar uiteindelijk ben je gewoon een rechtse bal. Dat vinden we heel normaal.” Als je het dan hier over hebt, zou je dat ook gewoon oké moeten vinden. Toch?” Floris heeft een idee over hoe zijn ideale samenleving eruit zou moeten zien. “Genderneutraal opvoeden!”

Zelfde toilet

Floris wil ook dat mannen en vrouwen naar dezelfde wc kunnen gaan. “Waarom zou je daar onderscheid tussen maken? Hij vindt het heel erg dat er altijd naar gender wordt gekeken. Als Floris het voor het zeggen had, zou niemand meer een gender krijgen. “Helemaal weg uit het paspoort!” Hieronder kun je een video over Floris bekijken:

Mobiele versie afsluiten