Dit duidelijke teken betekent dat je relatie helemaal geen kans meer maakt

Als je twijfels hebt over de toekomst met je partner maar niet zeker weet of je uit elkaar wilt gaan, kan het diepgaand onderzoeken van je relatie je helpen bij het nemen van een beslissing. Je kunt een lijst maken met voor- en nadelen, advies vragen aan vrienden, of zelfs een munt opgooien en het lot laten beslissen – of je kunt het advies van deze huwelijksadviseur ter harte nemen en letten op deze belangrijke rode vlag.

Mensen die in deze situatie met hun partner zijn beland, beschrijven het vaak als de ‘zwarte schimmel’ van relaties, wat suggereert dat het een toxische situatie is die een zware tol kan eisen en moeilijk te overwinnen kan zijn. De discussie over het ‘enige duidelijke teken dat een relatie gedoemd is te mislukken’ begon initieel – waar anders – op Reddit.

Een echte ‘relatiekiller’

De post luidde: “Ik was eens op een feestje waar een huwelijksadviseur was die al meer dan 20 jaar in huwelijkstherapie werkte. “Ik vroeg haar wat het belangrijkste teken was dat het koppel het niet zou redden. “Zonder aarzelen zei ze: ‘Als één persoon minachting toont voor de gevoelens van de ander, is het voorbij!'” Dit gedrag, door experts aangeduid als een ‘relatiekiller’, dooft iedere resterende vonk uit. Hoewel jullie bedoeld zijn om samen te staan tegen de wereld, kun je merken dat je partner plotseling je grootste tegenstander lijkt te zijn, vastbesloten om je inferieur te laten voelen.

(lees verder onder de afbeelding)

Minachting

Volgens seks- en relatieonderzoeker Kristen Mark betekent minachting voor je partner dat je hun gevoelens negeert en hen behandelt als ‘iemand die het niet waard is om rekening mee te houden’. “Het bespotten van je partner, minachtend tegen hen spreken, of sarcasme gebruiken om wreed te zijn, zijn allemaal voorbeelden van minachting,” legde ze uit tijdens een interview met The Knot. Of het nu via lichaamstaal is, onder de gordel ‘grappen’, of botte reacties, deze behandeling is verre van acceptabel. Deskundigen geloven dat dit probleem vaak ontstaat wanneer koppels hun problemen niet met elkaar bespreken – dus deze groeiende wrok kan ertoe leiden dat minachtend gedrag een ‘gewoonte’ wordt, omdat de boosheid nooit verdwijnt.

(lees verder onder de afbeelding)

Brandstof voor conflicten

Mark suggereert dat dit gedrag vaak voortkomt uit negatieve gedachten die iemand misschien over zijn geliefde heeft, die uiteindelijk naar buiten komen door ‘gebrek aan respect en minachting voor de gedachten, gevoelens en zelfs het bestaan van je partner’. Ze vervolgde: “In het ergste geval kan dit leiden tot afkeer en vijandigheid. Het kan leiden tot een verlangen om de eigenwaarde van je partner aan te vallen en brandstof geven aan conflicten in een relatie.”

Er is nog hoop…

Hoewel het een belangrijke oorzaak is van breuken, gelooft Mark dat je misschien nog steeds je relatie kunt redden als je het meteen aanpakt zodra het zich voordoet, zodat deze negatieve gevoelens niet blijven broeien. Ze zei: “Praat met je partner en zoek manieren om een cultuur van waardering op te bouwen in je relatie. Beschrijf ook je eigen gevoelens en behoeften aan je partner en maak er een gewoonte van dit regelmatig te doen. Dat stelt je in staat om eigenaar te worden van je eigen ervaring en dit te delen met je partner zodat ze responsief kunnen zijn op die gevoelens en behoeften.”

(Bron: LADbible – Afbeeldingen: Unsplash)