Man die 14 keer de loterij won, legt uit hoe hij dat deed met ‘eenvoudige wiskunde’

Het winnen van de loterij, zelfs maar één keer, is een absolute droom van velen. Als je in de kroeg zit te praten over wat je met het geld zou doen, weet je niet wat eerst te bedenken.  Misschien zou je het allemaal uitgeven aan een grote vakantie of verhuizen naar een cruiseschip, of misschien een groot pand kopen. En dat soort gesprekken zijn allemaal leuk en aardig, maar realistisch gezien is het allemaal maar droomwerk – de kans om te winnen is niet bepaald hoog. Laat staan dat je meerdere keren wint.

Nou ja, behalve voor Stefan Mandel – die kerel heeft maar liefst 14 keer de loterij gewonnen. Maar in tegenstelling tot anderen baseert hij de loterij niet op geluk. In plaats daarvan gebruikt hij wat eenvoudige wiskunde om ‘het systeem te slim af te zijn’. De Roemeense wiskundige kwam met een geniale methode, waardoor hij en vele anderen een fortuin binnenhaalden. Door samen te werken met een groep investeerders om een syndicaat te vormen genaamd het International Lotto Fund, richtte Mandel zich op een reeks loterijen over de hele wereld.

Loterij winnen met ‘eenvoudig wiskunde’

In een opnieuw opgedoken interview op YouTube legde de econoom zijn theorie uit, die hij ‘combinatorische condensatie’ noemde. “Theoretisch gezien kan iedereen alle mogelijke combinaties kopen,” zei hij. “Elke middelbare scholier kan die combinaties berekenen. Niemand heeft ooit een logistiek systeem ontwikkeld om zo’n grote hoeveelheid speelbiljetten in te dienen. Wij waren de enige winnaars en dat was het.”

Dus, neem bijvoorbeeld de loterij in Virginia in de VS. Mandel berekende dat met spelers die zes nummers kozen van één tot 44, er 7.059.052 combinaties waren om uit te kiezen. En om de zaken nog gunstiger te maken bij dit specifieke spel, mochten spelers hun speelbiljetten/coupons thuis afdrukken, wat betekende dat Mandel en zijn bende dat konden doen zonder argwaan te wekken – ook al was wat ze deden volledig legaal.

Onderzoek

In februari 1992, bovenop de jackpot van 27 miljoen dollar, namen ze 900.000 dolalr aan extra prijzen mee voor de tickets die op de tweede, derde, vierde enzovoort waren geplaatst. Dit plan wekte de argwaan van de autoriteiten, waarbij een onderzoeker in Australië contact opnam met de Virginia Lottery om hen te vertellen niet uit te betalen. Ze beweerden dat Mandel en zijn syndicaat betrokken waren bij witwassen van geld, de maffia, enzovoort. Echter, ze ontdekten dat het team niets verkeerds had gedaan.

“Baard scheren is ook een loterij”

Er wordt gezegd dat Mandel nu in Vanuatu woont en ‘met pensioen is gegaan van de loterij’. In een interview met de Roemeense krant Bursa in 2012 zei hij: “Ik ben een man die risico’s neemt, maar op een berekende manier. Mijn baard trimmen is ook een loterij: er is altijd de mogelijkheid dat ik mezelf snijd, een infectie in mijn bloed krijg en sterf – maar ik doe het toch. De kansen zijn in mijn voordeel.” En zo is er een uitleg voor alles…

(Bron: LADbible – Intropic: YouTube en Unsplash)