Sommige mensen worden meer gestoord door zweten dan anderen, maar de meesten willen het niet al te vaak ervaren. Zweten is een natuurlijk proces, maar het kan soms behoorlijk ongemakkelijk zijn en onaangename geuren met zich meebrengen.
Je dieet blijkt hier aanzienlijke invloed op te hebben. Het verminderen of vermijden van bepaalde voedingsmiddelen kan ervoor zorgen dat je minder gaat transpireren. Hier zijn enkele voedingsmiddelen die je het beste kunt vermijden:
1. Pittig eten:
Pittig voedsel kan leiden tot meer zweten vanwege capsaïcine, een stof die in rode pepers zit. Dit stimuleert de zenuwen in je mond, waardoor je lichaam het signaal krijgt dat het warm is en je begint te zweten.
2. Cafeïne:
Het consumeren van koffie en energiedrankjes kan ook leiden tot meer transpiratie, omdat cafeïne je hartslag verhoogt.
3. Alcohol:
Het drinken van alcohol heeft een vergelijkbaar effect als cafeïne, omdat het je bloedsuikerspiegel en bloedtoevoer verhoogt, wat resulteert in een warmer lichaam en meer zweten.
(lees verder onder de foto)
4. Groenten:
Bepaalde groenten, zoals knoflook en groenten uit de kruisbloemige familie zoals broccoli en bloemkool, kunnen de geur van je zweet beïnvloeden vanwege hun zwavelgehalte.
5. Vlees:
Vooral vlees met een hoog natriumgehalte kan leiden tot meer zweten, omdat het je lichaam harder laat werken vanwege de verzadigde vetten.
6. Chips:
Chips bevat ook veel natrium, wat het zweten kan bevorderen.
7. Kokosnoot:
Het hoge vetgehalte van kokos kan ervoor zorgen dat je lichaam sneller gaat zweten bij hogere temperaturen.
8. Snoep:
Toegevoegde suikers in snoep kunnen leiden tot een hogere bloedsuikerspiegel en dus meer zweten.
Wat moet je dan wel eten?
Het vermijden van bewerkt voedsel kan al een groot verschil maken. Kies voor vers fruit en groenten buiten de kruisbloemige familie, volkorenproducten en magere vleesvarianten.
(Bron: Clint – Afbeeldingen: Freepik)