Bizarre beelden tonen ‘UFO’ in de lucht: “Vliegt écht laag!”

Een vreemd, tic-tac-vormig mysterieus vliegend object is gespot boven Uruguay – en het heeft webdetectives verbijsterd achtergelaten. De vreemde fluorescerende lijn werd vastgelegd in een video van 29 seconden, zwevend in een rechte baan boven een niet nader genoemd deel van het land. Geplaatst op Reddit, werd het blijkbaar gefilmd op 13 april maar bevat geen geluid.

Zoals gebruikelijk is bij UFO-video’s, is de beeldkwaliteit nogal korrelig en zijn er geen duidelijk herkenbare locatie-aanwijzers behalve een telefoonpaal die over het hoofd van de persoon filmt. Reddit-gebruikers noemden het snel een “tic tac”, maar waren het er allemaal over eens dat niemand precies wist wat het was. Een gebruiker zei: “Het lijkt een beetje op een frisbee in slow motion. Heeft iemand opgemerkt dat Zuid-Amerika tegenwoordig zoveel waarnemingen lijkt te hebben? Maar het ziet er behoorlijk cool uit als het echt is en geen soort bedrog is.”

UFO boven Uruguay?

“Ik wil echt geloven, maar ik kan niet vertellen of dit nep is of iets gemaakt door menselijke handen. Ik blijf denken dat sceptici altijd gelijk moeten hebben, en elke keer als er waarnemingen zijn. En we hoeven maar één keer gelijk te hebben om gerechtvaardigd te worden.” En een ander vroeg zich af waarom het op zo’n laag niveau vloog? Terwijl een derde zich afvroeg: “Ik vraag me af of er een soort intergalactisch beleid is waar ze kunnen kijken maar niet kunnen aanraken – Kom al langs en zeg hallo!”

(lees verder onder de afbeelding)

Elon Musk

Het bleek echter al snel dat het object gekoppeld kon worden aan de technologie-miljardair en socialemediameester Elon Musk en zijn Starlink-satellietproject. De satellieten, regelmatig gelanceerd over de hele wereld, worden gebruikt om internet te brengen naar plaatsen die geen gemakkelijke toegang hebben. En het lijkt erop dat de video een groep van hen zou kunnen zijn kort na de lancering. Een persoon zei: “Ze zitten bij elkaar bij de lancering (er zijn er veel bij een enkele lancering) en ze spreiden zich uit in de loop van de tijd. Deze video is duidelijk gefilmd na een recente lancering.”

Starlink

En een tweede merkte op: “Het is makkelijker te zien wanneer ze zo bij elkaar zitten omdat ze er zo vreemd uitzien. Het is vrij interessant, wanneer de satellieten worden uitgezet, zullen ze één voor één worden uitgezet, elke twee tot drie seconden tot ze allemaal zijn uitgezet. Maar omdat ze zo verdomd snel bewegen in een baan, liggen de satellieten nog steeds 20-25 mijl uit elkaar met die vertraging. Na de uitrol zullen de satellieten blijven stijgen naar hun uiteindelijke orbitale positie, wat ervoor zal zorgen dat ze verder uit elkaar komen te liggen. De satellieten worden ongeveer een uur na de raketlancering uitgezet, maar het spreiden kan weken duren.”

Dus voor een keer zou de waarheid minder vreemd kunnen zijn dan fictie…