Deze voedingsmiddelen zijn giftig voor huisdieren

Wanneer je huisdier smekend naar je opkijkt terwijl je aan het eten bent, of wanneer je kat zich behaaglijk op je schoot vlijt zodra je een koekje pakt, is het duidelijk dat huisdieren weten hoe ze ons moeten verleiden voor een hapje van ons eten.

Maar hoe veilig is het eigenlijk om ze te laten meesnoepen? En welke voeding kun je maar beter ver bij ze vandaan houden? HLN Shop bespreekt welke hapjes schadelijk kunnen zijn voor je huisdier.

Welke voeding is giftig voor huisdieren?

1. Theobromine (chocolade)

Giftig voor: honden en katten.

Waarom het giftig is: De theobromine in chocolade is bijzonder giftig voor zowel honden als katten. Deze stof wordt door mensen goed verdragen, maar huisdieren kunnen het niet efficiënt afbreken. Vooral donkere en pure chocolade, die hogere concentraties van dit stofje bevatten, kunnen gevaarlijk zijn.

Mogelijke gevolgen: Symptomen variëren van overmatige opwinding en hyperactiviteit tot ernstige spijsverterings- en hartproblemen, en kunnen zelfs fataal aflopen. Bij het waarnemen van deze symptomen is onmiddellijke veterinaire zorg vereist.

2. Cafeïne (koffie, thee, energiedranken)

Giftig voor: honden en katten.

Waarom het giftig is: Cafeïne is een stimulerend middel dat zeer gevaarlijk kan zijn voor huisdieren. Het wordt gevonden in koffie, thee, energiedrankjes en sommige medicijnen. Zelfs een kleine hoeveelheid kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen.

Mogelijke gevolgen: Vergiftiging door cafeïne kan symptomen veroorzaken zoals rusteloosheid, snelle ademhaling, hartkloppingen en tremoren, en in ernstige gevallen zelfs tot aanvallen en de dood leiden.

3. Alliumsoorten (uien, knoflook, prei, bieslook)

Giftig voor: honden en katten.

Waarom het giftig is: Alliumsoorten bevatten stoffen die rode bloedcellen van huisdieren kunnen beschadigen, wat kan leiden tot bloedarmoede.

Mogelijke gevolgen: Symptomen van vergiftiging zijn onder meer lethargie, zwakte en verminderde eetlust, en ernstige gevallen kunnen fatale bloedarmoede veroorzaken.

4. Solanine (rauwe aardappelen, tomaten, onrijpe nachtschades)

Giftig voor: honden en katten.

Waarom het giftig is: Solanine is een natuurlijk gif dat gastro-intestinale en neurologische problemen kan veroorzaken en voorkomt in de nachtschadefamilie, zoals rauwe aardappelen, tomaten en onrijpe nachtschades.

Mogelijke gevolgen: Symptomen na inname van solanine zijn misselijkheid, braken en diarree, en in ernstigere gevallen hartproblemen.

5. Ethyleenglycol (antivries)

Giftig voor: honden en katten.

Waarom het giftig is: Ethyleenglycol, vaak gevonden in antivries, kan leiden tot ernstige nierproblemen en is extreem giftig voor huisdieren.

Mogelijke gevolgen: Symptomen van vergiftiging zijn vergelijkbaar met dronkenschap en kunnen snel evolueren naar ernstig nierfalen.

6. Xylitol (suikervrije kauwgom, snoepjes, gebak)

Giftig voor: honden.

Waarom het giftig is: Xylitol kan leiden tot een plotselinge daling van de bloedsuikerspiegel bij honden, en wordt vaak aangetroffen in suikervrije producten zoals kauwgom, snoepjes en gebak.

Mogelijke gevolgen: Symptomen zijn braken, zwakte en convulsies, en ernstige gevallen kunnen leiden tot leverfalen en de dood.

7. Onbekende toxine (druiven, rozijnen)

Giftig voor: honden en katten.

Waarom het giftig is: Druiven en rozijnen kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken bij huisdieren, waaronder acute nierfalen, hoewel het specifieke toxine niet is geïdentificeerd.

Mogelijke gevolgen: Symptomen zijn braken, lethargie en diarree, en snelle veterinaire interventie is nodig om levensbedreigende complicaties te voorkomen.

Kortom, zorg ervoor dat je huisdier geen toegang heeft tot voedsel dat deze ingrediënten bevat, en geef ze in plaats daarvan speciaal ontwikkelde voeding die voldoet aan hun voedingsbehoeften.

(Bron: hln.be – Intropic: Unsplash)