Bier na het sporten: goed of slecht idee?

Op vrijdagavond flink trainen in de sportschool voordat je de stad in gaat, is voor velen een bekend ritueel. Maar wat gebeurt er als je na die intensieve sessie een paar drankjes neemt? Australische onderzoekers van de RMIT University in Melbourne wilden dit weten en voerden een interessante studie uit.

Bier na het sporten

In hun onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE, lieten ze deelnemers drie keer een intensieve training ondergaan, telkens met twee weken tussen elke sessie. Na elke training kregen de deelnemers een verschillende “hersteldrank” aangeboden, om te zien of alcohol een negatieve invloed heeft op spieropbouw.

De deelnemers kregen direct na een intensieve kracht- en cardiotraining het volgende te drinken:

  • Koolhydraten + alcohol
  • Eiwitshake + alcohol
  • Alleen een eiwitshake

Verhoogde spieropbouw

Vervolgens werd de mate van spieropbouw gemeten. De hoeveelheid alcohol die de deelnemers kregen was berekend op basis van hun lichaamsgewicht en kwam gemiddeld neer op 12 (!) standaard glazen.

De resultaten van het onderzoek zijn opmerkelijk. Ondanks de aanzienlijke hoeveelheid alcohol vertoonden alle drie de groepen toch een verhoogde spieropbouw na de training. Echter, de groep die alcohol combineerde met eiwitten vertoonde een hogere spieropbouw dan de groep die het met koolhydraten combineerde. Daarnaast bleek dat de spieropbouw nog hoger was wanneer alleen eiwitten werden geconsumeerd, zonder alcohol.

Is bier na het sporten een goed idee?

Dit onderzoek suggereert dat het drinken van alcohol direct na het sporten inderdaad een negatieve invloed kan hebben op spiergroei. Het laten staan van dat biertje na je training lijkt dus verstandig, zeker gezien de grote hoeveelheid alcohol die in dit onderzoek werd gebruikt. Maar misschien denk je nu: ’12 drankjes zijn echt te veel, dat drink ik nooit!’

Belemmering spiergroei

De vraag rijst dan of het drinken van minder alcoholische drankjes vergelijkbare negatieve effecten heeft. Dit onderzoek biedt daar geen antwoord op; het is zelfs mogelijk dat deze effecten al optreden na slechts één drankje. Zolang we dit niet met zekerheid weten, lijkt het verstandig om alcohol na het sporten te vermijden om de spiergroei niet te belemmeren.

(Bron: Men’s Health – Intropic: Unsplash)