nagelbijten

Dit zijn de (ernstige) gezondheidsgevaren van nagelbijten

Nagelbijten (ook wel ‘onychophagia’ genoemd) is gebruikelijk – tot 30% van de bevolking doet het. Maar als je chronisch nagelbijten hebt, kun je je nagels en de omliggende huid beschadigen. Niet te vergeten dat regelmatig je vingers in je mond steken mogelijk je lichaam kan infecteren met bacteriën.

Waarom mensen nagelbijten

Het goede nieuws is dat stoppen voor de meeste mensen mogelijk is. Dit is wat je moet weten om te beginnen met het stoppen van je nagelbijtgewoonte:

De meeste mensen beginnen tijdens hun kindertijd op hun nagels te bijten, na de leeftijd van 3 of 4 jaar. Veel kinderen groeien over een nagelbijtgewoonte heen. Maar sommige kinderen die de gewoonte hebben om op hun duim of vingers te zuigen, kunnen later nagelbijten aannemen. Nagelbijten kan ook beginnen tijdens de adolescentie of volwassenheid – hoewel een plotselinge gewoonte van nagelbijten ook een bijwerking van medicatie kan zijn.

Coping-mechanisme

Ongeacht wanneer de gewoonte zich vormt, begint het vaak als een coping-mechanisme als reactie op gevoelens van nervositeit, verveling, eenzaamheid of honger. Maar het wordt ook vaak geassocieerd met emotionele of psychologische problemen, waaronder:

– Angst

– Attention-deficit/hyperactivity disorder (ADHD)

– Enuresis, of bedplassen

– Oppositional defiant disorder (ODD)

– Sepsisangst

– Tic-stoornis

Onbeheersbaar nagelbijten

Pathologisch of ernstig, onbeheersbaar nagelbijten is het meest voorkomende lichaamsgerichte repetitieve gedrag (BFRB). Mensen met een BFRB-stoornis die op hun nagels bijten, kunnen ook andere lichaamsgerichte repetitieve gedragingen hebben zoals huidplukken en haar uittrekken. Deze gedragsstoornissen zijn gerelateerd aan obsessief-compulsieve stoornissen, en sommige mensen hebben er een genetische aanleg voor.

Ongeacht wanneer of waarom je begint met nagelbijten, kan de gewoonte moeilijk te doorbreken zijn zodra deze zich vormt. En herhaaldelijk op je nagels bijten kan enkele kortetermijnproblemen veroorzaken, waaronder:

– Tandheelkundige problemen zoals misalignement en afgebroken tanden

– Schimmelinfecties in het nagelbed

– Ziekte, omdat bacteriën via je vingers in je mond komen

– Mondproblemen, waaronder kaakpijn en letsel aan zacht weefsel

– Huidinfecties

– Weefselschade aan vingers, nagels en nagelriemen

(lees verder onder de afbeelding)

Schade door nagelbijten

Het goede nieuws is dat langdurige schade door nagelbijten zeldzaam is. Maar het gebeurt wel, vooral als je de afgebeten nagels inslikt. Je kunt ook bacteriën inslikken die tot maag- of darminfectie kunnen leiden. Kleine problemen met nagelbijten rechtvaardigen zelden een bezoek aan de arts. Maar je wilt misschien contact opnemen met je arts als je dit hebt:

– Ingegroeide nagels

– Nagelverkleuring

– Nagels die loskomen van de omliggende huid

– Huid- of nagelinfecties

– Zwelling, pijn of bloeding rond je nagels

Behandeling nagelbijten

Overmatig nagelbijten kan een ernstiger behandeling vereisen die de fysieke en psychologische factoren aanpakt. Maar weten of je nagelbijten normaal of pathologisch is, is niet altijd gemakkelijk. Je gedrag kan pathologisch zijn als:

– Je kunt niet stoppen, zelfs niet na herhaalde pogingen

– Niet op je nagels bijten veroorzaakt ernstige stress, zoals schaamte, angst of schuldgevoelens

– Nagelbijten beperkt je vermogen om te functioneren Tips om te helpen stoppen met nagelbijten

Elke gewoonte veranderen kan moeilijk zijn en kost tijd. Maar met het juiste plan (en wat volharding) kun je mogelijk voorgoed stoppen met nagelbijten.

Identificeer je triggers

Let op de momenten waarop je het meest waarschijnlijk op je nagels bijt. De drie meest voorkomende triggers zijn situaties waarin je:

– Gestrest of angstig bent

– Verveeld of ondergestimuleerd bent

– Mentale focus hebt op een taak

Vervangend gedrag

Zodra je hebt geïdentificeerd wat je triggert, probeer dan een vervangend gedrag voor nagelbijten te vinden. Overweeg om op een stressbal te knijpen, te spelen met een fidget-speeltje of kauwgom te kauwen. Probeer remedies om nagelbijten te voorkomen. Beschikbare producten en oplossingen kunnen aangeven wanneer je op je nagels bijt en het gedrag minder lonend maken. Probeer:

– Nagels kort te houden om de haakjes en rafelige randen te verminderen die je verleiden om te bijten

– Nagels te lakken met bitter smakende nagellak

– Barrières te gebruiken tegen bijten, zoals handschoenen of beugelachtige apparaten

Professionele behandeling

Als je je nagelbijtgewoonte niet zelf kunt doorbreken, kunnen cognitieve gedragstherapie (CGT) en acceptatie- en commitmenttherapie (ACT) je helpen bij het aanpakken van het psychologische aspect van nagelbijten. Therapie kan ook worden gecombineerd met training in het omkeren van gewoonten indien nodig. Als je hulp nodig hebt bij een lichaamsgericht repetitief gedrag of gezondheidsproblemen gerelateerd aan nagelbijten, neem dan contact op met je huisarts.

(Bron: uclahealth.org – Afbeeldingen: Freepik)