Maak deze fout en je sollicitatiegesprek is over voor het begonnen is

Werkgevers hebben de meest voorkomende fouten onthuld die ze tegenkomen tijdens sollicitatiegesprekken. Bijvoorbeeld, wanneer een interviewer vraagt: “Waarom ben je geïnteresseerd in deze functie?” is het niet voldoende om simpelweg te antwoorden: “Nou, ik ben altijd al heel gepassioneerd geweest over niet verhongeren.”

Het lijkt erop dat scherpe bedrijfseigenaars niet geneigd zijn om sarcastische millennials aan te nemen, en er is eigenlijk een lijst van zaken waar je op moet letten tijdens een sollicitatiegesprek. Nadat je de stress van het invullen van een sollicitatieformulier hebt doorstaan, komt de stress van het gesprek. En dan is het maar beter om op de hoogte te zijn van alle mogelijke valkuilen.

Tips voor een goed sollicitatiegesprek

Volgens werkgevers en recruiters zijn er veelvoorkomende fouten die ze tijdens het sollicitatieproces tegenkomen. In een recent interview heeft Paul Webley, algemeen directeur van Blaze Media Digital Marketing Agency, zijn ‘grote ergernis’ onthuld die een sollicitatiegesprek kan verpesten voordat het zelfs maar begonnen is. “Dit is echt een grote ergernis en het doet er waarschijnlijk niet zo veel toe in de huidige wereld, maar… leer hoe je iemands hand schudt. Je moet dit van tijd tot tijd doen in elk beroep,” zei hij.

Handdruk tijdens een sollicitatiegesprek

“Er is niets afstotender dan een slappe handdruk. Een stevige, beleefde handdruk is een basisvaardigheid in het bedrijfsleven en daarbuiten.” Webley zei dat naast deze ‘belangrijke regel’ er nog een paar andere dingen zijn die een sollicitatiegesprek kunnen maken of breken. Webley benadrukt dat hoewel het belangrijk is om ‘netjes gekleed’ te zijn, er geen behoefte is om in een pak te verschijnen – iets waar hij zelf vroeger schuldig aan is geweest. “Het is mooi als je dat doet, maar kleed je gewoon zoals je zou verwachten voor de functie en als je twijfelt, kleed je dan iets netter,” zei hij.

(lees verder onder de afbeelding)

sollicitatiegesprek

Klagen

“Bij ons staan er veel foto’s van het team op kantoor op de website en sociale media (die je zou moeten hebben bekeken), dus er is geen excuus.” “Een paar maanden geleden hadden we iemand die ons vertelde dat ze niet vond dat ze voor een sollicitatiegesprek naar kantoor hoefde te komen,” zei Webley. “Dit is eigenlijk klagen voor niets. Als ze niet denken dat het de moeite waard is om te komen, dan is de functie niets voor hen. Je zou verbaasd zijn hoeveel kandidaten over van alles en nog wat klagen tijdens een gesprek. Onbegrijpelijk eigenlijk.”

“Ken de technologie”

Tas Ravenscroft, senior consultant bij recruitmentbureau Cherry Pick People, benadrukt dat je je ’technologie van tevoren moet testen’, omdat veel sollicitatiegesprekken tegenwoordig online worden gehouden. Ze legde uit: “Belangrijke details zoals de locatie van het sollicitatiegesprek of het gebruikte platform (zoals Teams) over het hoofd zien, en je technologie niet van tevoren testen, kan het sollicitatieproces verstoren. Dit is vooral cruciaal omdat de meeste eerste sollicitatiegesprekken nu via videoconferenties worden gehouden.”

Bereid een sollicitatiegesprek goed voor

Andrew MacAskill, oprichter van Executive Career Jump, zei: “Soms komt dit door zenuwen, andere keren komt het door ‘overdenken’ en vaak komt het door te brede vragen, waardoor ze veel zeggen en hopen dat het juiste antwoord ergens tussen zit.” Habiba Khatoon, directeur van Robert Walters UK, voegde toe: “Dit betekent dat ze het bedrijf niet hebben onderzocht, zich niet bewust zijn van de belangrijkste aspecten van de functie waarvoor ze solliciteren en geen verbanden kunnen leggen tussen hun cv en ervaring en de functie. De meeste interviewers hebben al snel door wanneer een kandidaat onvoorbereid arriveert en als dat het geval is, kunnen ze snel hun interesse in die kandidaat verliezen.”

(Bron: Clint – Afbeeldingen: Unsplash)