Aan de grootte van zijn neus kan je zien hoe oud je hond wordt

Honden met een lange neus hebben een grotere kans op een lang leven dan honden met een platte neus. Dat blijkt uit een studie naar rassenverscheidenheid die gepubliceerd werd in het Britse tijdschrift ‘Scientific Reports’.

Voor het onderzoek werd de data van 584.000 honden (155 rassen) uit Groot-Brittannië een tijd lang geobserveerd. De resultaten van het onderzoek waren redelijk voorspelbaar: vrouwtjes leven langer dan mannen en kleine honden langer dan grote.

Lange neus, lang leven

Maar daarnaast werd er ook vastgesteld dat de snuitlengte ook invloed heeft op de levensduur van deze harige viervoeters. Kleine tot middelgrote honden – met een uitgesproken neus – leven gemiddeld twaalf jaar. Een grote hond met een platte neus komt lang niet aan dezelfde waarden (9 jaar).

Buldog versus teckel

“Een middelgroot mannetje met een plat gezicht, zoals een buldog, heeft drie keer zoveel kans op een korter leven dan een klein vrouwtje met een lang gezicht, zoals een miniatuur teckel of een Italiaanse windhond”, schrijft Kirsten McMillan, wetenschapper bij Dogs Trust, de grootste hondenliefdadigheidsinstelling van Groot-Brittannië, en hoofdauteur van het onderzoeksartikel.

(Bron: hln.be – Intropic: Unsplash)