AI onthult hoe de hel eruitziet, en het is angstaanjagend

Veel dingen worden volgens menselijke maatstaven als “hel” beschouwd. Een lange werkvergadering vol met spreadsheets en saaie, monotone stemmen? Dat is de hel. Drie uur bumper-aan-bumper verkeer vanwege een rijstrookafsluiting op je weg naar huis? Dat is zeker de hel. Een politiek geladen Thanksgiving-gesprek met familieleden die je nauwelijks kent en in jaren niet hebt gezien? Ja, dat is op zijn minst hel-adjacent. Al deze helse scenario’s hebben echter één ding gemeen: andere mensen. Hoe meer, hoe erger.

Dus wat krijg je als je zulke helse visioenen neemt, er wat vaag Judeo-Christelijke opvattingen van een letterlijke hel aan toevoegt, en een AI vraagt om die gegevens door te spitten, te aggregeren en zijn eigen versie van de hel te interpreteren? Volledige openheid: het resultaat bevat zeker enkele kenmerkende bizarre menselijke elementen à la AI-kunst. En gezichten en uitpuilende ogen. En veel blubberende, verschuivende, wazige, naakte lichamen die over elkaar heen klauteren in een poging te ontsnappen aan een put van puurste … hel.

Verontrustend of… lachwekkend?

TikTok-gebruiker @realscarytok plaatste de AI-gemaakte video in kwestie, die afhankelijk van je perspectief en gevoeligheden ofwel echt verontrustend is of schouderophalend “wat dan ook”. De reacties onder de video variëren van spottend luchtig, droog serieus tot soms religieus georiënteerd. Maar, de video lijkt toch de aandacht van mensen te hebben getrokken en de soort reacties uit te lokken die aangeven dat er iets aan opvalt.

Wat is AI?

Voor degenen die niet bekend zijn met hoe AI eigenlijk werkt, laten we een eenvoudige opfriscursus doen. Of het nu om afbeeldingen, video’s of woorden gaat, AI — inclusief grote taalmodellen (LLM’s) zoals ChatGPT — onderzoekt grote hoeveelheden informatie om voorspellingen te doen over wat mensen willen wanneer ze een prompt geven. Vervolgens herschikt het die bestaande gegevens tot zijn eigen versie van wat het wordt gevraagd te reproduceren. Kortom, AI kan alleen herschikken wat het heeft geanalyseerd, maar kan zeer, zeer snel door veel informatie heen gaan.

(lees verder onder de video)

AI-beeld van de hel

Dus welke prompt of verzoek deed TikTok-gebruiker @realscarytok? We hebben geen idee. Is het zelfs een video gebaseerd op een prompt van die specifieke gebruiker? Ook daar hebben we geen idee van. Maar vermoedelijk werd de video — die eigenlijk slechts een clip van 18 seconden is — gevraagd zich te richten op klauterende, opeengepakte handen en onderarmen met veel aderen, stoffige huid, een sepia-kleurtoon, en iets dat eruitziet als aarde die menselijke lichamen door een buis trekt. En er is die schreeuwende kerel met een verschuivend gezicht. Met andere woorden: een typische ochtendspits in een trein of bus.

Iemand in de reacties onder de video maakte een soortgelijke grap en schreef simpelweg: “Zo druk als de hel.” Iemand anders greep de gelegenheid aan om vermoedelijk een religieuze opmerking te maken en te beweren: “Geloof me, de hel is erger dan dit.” En nog iemand anders nam de meest sombere benadering en zei: “De hel is waar we momenteel in leven.” Hoewel de huidige AI-visie op de hel wat aandacht heeft gekregen, is het verre van de enige versie die online is verspreid.

Andere beelden online

Verschillende AI-gemaakte beelden op TikTok tonen conventioneel uitziende demonen met hoorns die vechten tegen een vurige achtergrond, een schreeuwend hoofd met andere schreeuwende hoofden eraan vast, vulkanische landschappen, duisternis, en ga zo maar door. Een andere afbeelding op Nightcafe van een paar jaar geleden toont iets dat lijkt op een rivier van bloed die zich uitstrekt in de verte en bezet wordt door ineengedoken figuren. Een andere TikTok van @metacowboy toont een stel bloederige schedels die bij elkaar hokken en, naar we veronderstellen, in doodsangst kreunen, want wat zouden bloederige schedels in de hel anders doen?

Veel te veel mensen…

En mocht je denken dat wij de eerste generatie zijn die de hel naar een visueel medium vertaalt, denk dan opnieuw — ook al zijn wij de eersten die AI vragen het voor ons te doen. Mensen schilderen de hel al honderden jaren in verschillende vormen en stijlen. Vaak is er veel naaktheid, marteling, skeletten, misschien wat demonen die mensen verorberen, freakachtige wezens, misvormde figuren, gevleugelde duivels, vurige rode kleuren, en … nou ja, je snapt het wel. Het lijkt erop dat de preoccupaties niet veel zijn veranderd, net als de menselijke behoefte om te visualiseren wat het betekent om in de hel te zijn. Ook zijn de meeste visies op de hel het over één ding eens: het is veel, veel te vol met mensen.

(Bron: Grunge – Intropic: Freepik)