5 dingen die je beter niet weet over het eten op een vliegtuig

Heb je je ooit afgevraagd waar je eten op een vliegtuig vandaan komt? Wat voor geheime ingrediënten erin zitten, hoeveel calorieën je maaltijd bevat en hoe lang het al aan boord was voordat het voor je neus werd gezet? Dit is wat je wilt – of misschien liever niet wilt – weten over vliegtuigmaaltijden.

Hier zijn 5 dingen die je moet weten over eten op een vliegtuig:

1. Je eten werd waarschijnlijk de dag ervoor al bereid

De meeste maaltijden worden al vooraf gekookt op de grond, zo’n 12 uur voordat de vlucht vertrekt. Vervolgens worden ze diepgevroren en opgeslagen tot ze in het vliegtuig worden geladen. Afhankelijk van de vluchtduur of eventuele vertragingen kan het nog eens 12 uur duren voordat de bemanning de ovens aanzet om het eten opnieuw te verwarmen en te serveren.

2. Het zal nooit echt goed smaken

De lage druk en luchtvochtigheid in de cabine drogen je neus uit en onderdrukken je smaakzin. Zelfs geluiden, zoals die van vliegtuigmotoren, kunnen je smaak beïnvloeden. Dit is een van de redenen waarom je maaltijd niet zo lekker smaakt als thuis.

3. Het bevat geheime ingrediënten

Chefs en wetenschappers voegen extra smaakmakers toe om de maaltijden in de lucht aangenamer te maken. Peper, zout en umami, een hartige smaak, worden vaak gebruikt om de smaak te verbeteren.

4. Het is niet gezond (en dat is ook niet de bedoeling)

Op grote hoogte verliezen we ons vermogen om suiker te proeven, dus worden er extra suikers toegevoegd aan vliegtuigmaaltijden om dit te compenseren. Bovendien zijn de porties vaak groter dan je denkt, wat kan leiden tot overmatige calorie-inname tijdens langeafstandsvluchten.

5. Zelfs het water is niet te vertrouwen

De watertanks op vliegtuigen worden zelden gereinigd en bevatten vaak bacteriën. Bovendien kookt water op grote hoogte op een lagere temperatuur, waardoor bacteriën kunnen achterblijven en je nooit een perfect kopje thee kunt zetten.

(Bron: Feeling – Intropic: Unsplash)