Site pictogram Mancho

Deze voedingsmiddelen zorgen voor extra stinkende scheten

Tijdens een avond met vrienden wordt je plotseling geconfronteerd met een onaangename geur. Een bescheiden windje is normaal gesproken geen probleem onder goede vrienden, maar deze ruikt wel heel erg naar bederf. Je probeert tevergeefs de schuld op een ander af te schuiven, maar het is overduidelijk dat jij de boosdoener bent.

Wist je dat bepaalde voedingsmiddelen ervoor kunnen zorgen dat scheten extra sterk ruiken? Door deze te vermijden, kun je jezelf veel gênante momenten besparen. We leggen uit waarom darmgassen vaak een onaangename geur hebben en welke voedingsmiddelen dit verergeren.

Spijsvertering

Scheten zijn een natuurlijk bijproduct van de spijsvertering, maar sommige voedingsmiddelen kunnen ervoor zorgen dat ze extra stinken. Door bewust te zijn van je eetgewoonten kun je de geur van scheten verminderen en ongemakkelijke situaties voorkomen.

Iedereen laat wel eens een scheet; bewust of onbewust. Volgens verschillende bronnen gebeurt dit gemiddeld 14 tot 20 keer per dag. Maar waar komt die geur eigenlijk vandaan? Uit darmgassen, die ontstaan door twee processen: ingeslikte lucht en de activiteit van darmbacteriën op voedsel.

Peulvruchten

Hoewel de meeste lucht die je inslikt weer via je mond naar buiten komt, wordt een klein deel door de darmen verwerkt. En dit kan soms behoorlijk ruiken, vooral door bepaalde voedingsmiddelen. Bonen en linzen bijvoorbeeld, staan bekend om hun voedingswaarde maar ook om het feit dat ze je scheten extra sterk kunnen laten ruiken.

Deze peulvruchten bevatten natuurlijke suikers die niet volledig door de darmen worden afgebroken. Hierdoor moeten darmbacteriën extra hard werken om deze suikers te verwerken, wat resulteert in een verhoogde gasproductie en onaangename geuren. Voedingsmiddelen rijk aan zwavel, zoals eieren, bloemkool en kruisbloemige groenten zoals broccoli en spruitjes, kunnen ervoor zorgen dat je scheten naar rotte eieren ruiken.

Zwavelverbindingen

Zwavelverbindingen die vrijkomen tijdens de spijsvertering dragen bij aan deze geur. Het is daarom verstandig om deze voedingsmiddelen te matigen als je liever geen stinkende winden laat in gezelschap. Producten met zoetstoffen zoals sorbitol en xylitol kunnen ook bijdragen aan een onaangename geur van scheten.

Deze zoetstoffen worden niet volledig opgenomen door het lichaam en kunnen in de dikke darm terechtkomen, waar ze gasvorming veroorzaken. Bovendien kunnen eiwitrijke voedingsmiddelen zoals vlees ook bijdragen aan stinkende scheten.

Hoe voorkom je winderigheid?

Tijdens de spijsvertering breken darmbacteriën eiwitten af, wat resulteert in de productie van zwavelverbindingen zoals waterstofsulfide. Deze verbindingen zijn verantwoordelijk voor de kenmerkende rotte-eierengeur. Hoewel het onmogelijk is om scheten volledig te voorkomen, zijn er wel maatregelen die je kunt nemen om de geur ervan te verminderen.

Door bijvoorbeeld vezelrijk voedsel te combineren met voldoende vochtinname, ondersteun je de spijsvertering en verminder je winderigheid. Ook is het belangrijk om langzaam te eten, goed te kauwen en kleinere maaltijden te nuttigen om luchtinname te verminderen en de spijsvertering te bevorderen.

(Bron: Manly – Intropic: Freepik)

Mobiele versie afsluiten