Dokter onthult met hoeveel sigaretten het roken van één vape overeenkomt

Sommigen beschouwen vapen als dé oplossing om te stoppen met roken. Echter, steeds meer onderzoeken suggereren dat een vape niet per se gezonder is dan een traditionele sigaret.

Een dokter legt uit hoe ongezond het eigenlijk is om 600 trekjes van een vape te nemen. Vapes zijn enorm populair, niet alleen onder mensen die willen stoppen met roken, maar ook onder jongeren vanwege de toegankelijke smaakjes. Het is dan ook geen verrassing dat bijvoorbeeld de Nederlandse overheid dit jaar heeft besloten om alle smaakjes te verbieden.

Gevolgen van vapen

Desalniettemin blijkt vapen niet gezond te zijn. Een arts op het populaire platform TikTok deelt zijn zorgen en waarschuwingen over vapes om een breed publiek te bereiken. Of vapen gezonder is dan het roken van een sigaret, is nog niet bekend, omdat de langetermijngevolgen nog niet volledig zijn onderzocht. Mogelijk zijn ze iets minder schadelijk, maar toch brengt het gebruik ervan aanzienlijke gezondheidsrisico’s met zich mee. Dr. Onkar Mudhar waarschuwde op TikTok voor het vapen, waarbij hij aangaf dat 600 trekjes (de inhoud van veel vapes) gelijkstaan aan ongeveer 48 tot 50 sigaretten.

Tandvleesaandoeningen

Daarnaast benadrukte hij dat nicotine in deze apparaten niet alleen extreem verslavend is, maar ook kan leiden tot tandvleesaandoeningen, een droge mond, tandbederf en vroegtijdig tandverlies, evenals een slechte adem. Dr. Mudhar is niet de enige die bezorgd is over het overmatige gebruik van vapes. Dr. Gareth Nye voorspelt dat over tien jaar een hele generatie dertigjarigen longproblemen zou kunnen hebben als gevolg van het gebruik van vapes.

Vapen niet zonder risico’s

Hij legt uit dat vapes vloeistof, nicotine en andere schadelijke stoffen bevatten die ook in sigaretten zitten, wat betekent dat vapen weliswaar veiliger is dan roken, maar niet zonder risico’s. Volgens hem bestaat er onder jongeren een zorgwekkende misvatting dat vapen veilig is, terwijl dat simpelweg niet het geval is.

(Bron: Man Man – Intropic: Unsplash)