Partner vaak chagrijnig? Dat los je op met deze simpele vraag

Heeft jouw partner vaak een slecht humeur? Dat is niet alleen vervelend voor henzelf, maar ook voor hun omgeving, inclusief jullie relatie. Het chagrijnige gedrag kan leiden tot explosieve situaties. Hoe kun je dit voorkomen?

Wist je dat honger een veelvoorkomende oorzaak van humeurigheid is? Dit fenomeen is ook wetenschappelijk onderbouwd. Laten we het uitleggen: dit is vaak dé reden waarom je partner chagrijnig is, en met deze simpele vraag kun je het oplossen. Ken je het begrip ‘hangry’ al? Hangry is een samentrekking van ‘hungry’ (hongerig) en ‘angry’ (boos). Mensen die hier last van hebben, worden chagrijnig wanneer ze honger hebben. Vaak realiseren ze zich niet eens dat dit de oorzaak is.

Bloedsuikerspiegel daalt

Hoe werkt dit? Onze hersenen hebben glucose nodig, de brandstof die ons lichaam uit voeding haalt, voornamelijk uit koolhydraten. Als je een maaltijd overslaat, daalt je bloedsuikerspiegel en neemt de kans toe dat je chagrijnig wordt. Dit glucosegebrek ziet het brein als een reden tot actie, waardoor de productie van stresshormonen adrenaline en cortisol begint. Ook neemt de hoeveelheid neuropeptide Y toe, een chemische stof die bijdraagt aan impulsieve reacties en agressie.

Als er niets aan wordt gedaan, kan er een vicieuze cirkel ontstaan. Onze hersenen hebben glucose nodig om onze emoties te reguleren, maar zonder deze brandstof wordt het moeilijk om woede te beheersen. Daarom zijn hongerige mensen vaak snel geïrriteerd en prikkelbaar.

Oplossing

Hoe kun je dit proces voorkomen? Het is belangrijk om je bewust te zijn van je hongergevoel. Onderzoek heeft aangetoond dat wanneer je je bewust bent van dit gevoel, je minder snel geneigd bent om geïrriteerd te reageren.

Daarnaast is het verstandig om te eten zodra je een hongergevoel voelt opkomen. Kies voor een uitgebalanceerde snack met complexe koolhydraten en eiwitten om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden, zoals crackers met banaan en pindakaas of yoghurt met fruit en noten.

Stel deze vraag…

Maar wat moet je doen als je partner chagrijnig of dus ‘hangry’ is? Het kan aanvoelen alsof je op eieren moet lopen en voorzichtig moet zijn met wat je zegt. De oplossing is echter eenvoudig en doeltreffend. In relaties kan het fenomeen van ‘hangry’ zijn leiden tot spanningen en conflicten. Een simpele, maar belangrijke vraag kan je helpen om een woede-uitbarsting te voorkomen. Je raadt het nooit, maar het is: heb je honger?

Door je partner bewust te maken van hun hongergevoel én tegelijkertijd iets voedzaams aan te bieden, kun je snel een verandering in de stemming creëren. Zo kun je in één klap de negatieve effecten van ‘hangry’ zijn vermijden en een harmonieuzere relatie behouden.

(Bron: Manly – Intropic: Freepik)