Site pictogram Mancho

Wetenschappelijk bewezen: deze onverwachte activiteiten laten je langer leven

Uit onderzoek naar succesvol ouder worden blijkt dat regelmatige ontmoetingen met vrienden of familie je levensduur met 7 jaar kunnen verlengen. Het effect van sociaal contact op onze algehele gezondheid wordt vergeleken met dat van niet-roken.

Niet alleen helpt sociaal contact lichamelijke klachten te voorkomen, maar het versterkt ook de functies van ons brein. Door het spelen van spelletjes wordt dit effect zelfs versterkt. Maar waarom is sociaal contact zo cruciaal voor ons welzijn en wat zijn de risico’s als je vaker alleen bent? Hoewel we veel doen om onze fysieke gezondheid te behouden, zou er evenveel aandacht moeten zijn voor onze mentale gezondheid. Studies tonen namelijk aan dat eenzaamheid of sociaal isolement minstens zo schadelijk is als obesitas.

Behoefte aan verbinding

Mensen hebben een intrinsieke behoefte aan verbinding met anderen, waar veel onderzoek naar is gedaan. Zo blijkt uit een studie van het National Institute on Aging dat geen of beperkt sociaal contact het risico op geheugenverlies en dementie vergroot.

In tegenstelling tot ouderen met een actief sociaal leven, vertoonden eenzame ouderen in deze studie een snelle achteruitgang van hun hersencapaciteit. Langdurige eenzaamheid werd ook vaak gekoppeld aan hart- en vaatziekten. Het enige wat je hoeft te doen om dit te voorkomen, is eenvoudig: contact onderhouden met mensen om je heen. Dit kan beginnen bij je buren, vrienden, familieleden of zelfs vrijwilligerswerk doen na je pensionering om in contact te blijven met collega’s.

Sociaal contact

Naast dat sociaal contact een positief effect heeft op onze gezondheid en levensverwachting, zijn de activiteiten die we in deze interacties doen ook van belang. Hoewel de impact van spelletjes op onze hersenen al bekend is, wordt deze nog vaak onderschat.

Het spelen van kaartspellen bijvoorbeeld, kan niet alleen plezierig zijn, maar ook de hersenen stimuleren. Zo kun je geheugenverlies aanzienlijk beperken. Tijdens spelletjes worden verschillende denkprocessen geactiveerd en stuurt het brein talloze prikkels. De prefrontale cortex, het voorste gedeelte van de hersenen, gedijt op deze uitdagingen en reageert positief op de stimulatie.

Bingo en bridgen

Dit leidt tot meer elektrische signalen tussen zenuwcellen, waardoor de doorbloeding toeneemt en het brein actief en gezond blijft. Het is dus van vitaal belang om regelmatig sociale activiteiten te blijven ondernemen, zoals wekelijkse bingoavonden en potjes bridgen met dierbaren.

(Brpn: Manly – Intropic: Unsplash)

Mobiele versie afsluiten