Mysterie over hoe Egyptische piramides zijn gebouwd, mogelijk eindelijk opgelost

Het mysterie rond de piramides in Egypte is zo diepgaand dat archeologen en wetenschappers er al duizenden jaren hun hoofd over breken. Mensen hebben verschillende theorieën bedacht over hoe ze de mankracht konden opbrengen om de benodigde materialen te verplaatsen, waarom er verborgen kamers in zitten, en nog veel meer. Een van deze mysteries lijkt echter te zijn opgelost nadat wetenschappers van de University of North Carolina Wilmington een revolutionaire ontdekking deden, 4700 jaar na de bouw van de piramides.

Het heeft allemaal te maken met de positionering van de piramides – wat misschien niet is wat je zou verwachten, maar denk er eens over na. Waarom zouden ze jaren en jaren spenderen aan het bouwen van deze megastructuren, ruwweg in hetzelfde gebied, op een rij in een van de meest meedogenloze omgevingen op aarde? Als je de piramides van bovenaf bekijkt op Google Maps, zie je dat de structuren ruwweg op een lijn liggen, maar vreemd genoeg verschillende kilometers verwijderd zijn van het dichtstbijzijnde waterlichaam, de Nijl.

Waarom werden piramides gebouwd?

De nieuwste ontdekking heeft egyptologen in verwarring gebracht, maar heeft mogelijk geholpen om de Oude Egyptenaren beter te begrijpen. Het team, geleid door Eman Ghoneim, ontdekte dat de piramides mogelijk zijn gebouwd om uit te kijken over een groene strook langs de Nijl vele millennia geleden, die ook een zijtak van de rivier leek te omvatten. Onthulde bodemmonsters en satellietbeelden suggereren dat 31 van de piramides oorspronkelijk langs een 64 km lange zijtak van de langste rivier ter wereld zijn gebouwd, die weelderig groen vertoonde dat verder in de woestijn bloeide.

(lees verder onder de afbeelding)

Het geheim van de piramides

Bijna ondenkbaar nu, maar dit leek het oorspronkelijke plan te zijn. Wetenschappers geloven nu dat dit groen, door onderzoekers Ahramat genoemd, onder het zand begraven ligt, zelfs voordat de piramides waren voltooid. Er wordt geschat dat het 1000 jaar duurde om de structuren te voltooien, en de rivierzijtak kan belangrijk zijn geweest voor het transport van de benodigde materialen om de piramides te bouwen. In de nieuw gepubliceerde studie, leggen onderzoekers uit: “Veel van de piramides, daterend uit het Oude en Middenrijk, hebben processiewegen die naar de zijtak leiden en eindigen bij Valtempels die mogelijk als rivierhavens hebben gediend.”

Zijtak van de Nijl

Ze geloven dat dit cruciaal was voor het transport van materialen voor de arbeiders die aan de bouw van de monumenten werkten. Blijkbaar werd ontdekt dat een aantal van de piramides processiewegen hadden die eindigden bij de voorgestelde rivieroevers van de Ahramat-zijtak, aangezien het team methoden zoals geofysische onderzoeken en sedimentkernen gebruikte om rivierafzettingen en voormalige kanalen onder het zichtbare oppervlak te vinden. Men gelooft dat een droogte ongeveer 4200 jaar geleden de reden kan zijn waarom deze zijtak van de Nijl niet langer bestaat.

Hoofdonderzoeker Ghoneim verklaarde: “Ons onderzoek biedt de eerste kaart van een van de belangrijkste oude zijtakken van de Nijl op zo’n grote schaal en verbindt deze met de grootste piramidevelden van Egypte.” Het kan de eerste stap in de goede richting zijn, maar meer onderzoek zal ons helpen deze mysterieuze structuren nog beter te begrijpen.

(Bron: LADbible – Afbeeldingen: Unsplash)