Zo kun je zien of een vrouw een psychopaat is, volgens de wetenschap

Hoewel psychopaten vaak onderwerp van gesprek zijn, zouden de meeste mensen niet weten hoe ze er een kunnen identificeren. Vooral de specifieke kenmerken die vrouwelijke psychopaten onderscheiden van hun mannelijke tegenhangers zijn onbekend. Een recent onderzoek heeft echter enkele duidelijke tekenen onthuld die kunnen helpen bij het herkennen van een vrouwelijke psychopaat.

Onderzoekers van de afdeling psychologie van de Universiteit van New Mexico hebben dit onderzoek uitgevoerd. Met behulp van algoritmen voor het volgen van hoofdbewegingen analyseerden ze opnames van politieverhoren met vrouwen. Ze ontdekten dat vrouwelijke psychopaten, net als hun mannelijke tegenhangers, hun hoofd opvallend stil houden. Dit wordt gezien als een tactiek om lichaamstaalaanwijzingen te verbergen die hun gedrag zouden kunnen verraden.

Non-verbale gedragingen

De onderzoekers verklaarden: “Non-verbale gedragingen, zoals hoofddynamiek, zijn een belangrijke, maar vaak over het hoofd geziene, vorm van communicatie die onze mogelijkheid om psychopathologie, inclusief psychopathie, te herkennen, kan verbeteren. We geloven dat onze resultaten helpen bij het identificeren van een uniek patroon van hoofddynamiek dat kenmerkend is voor vrouwen met hoge scores op psychopathie, namelijk het vertonen van meer stationaire hoofdposities tijdens klinische interviewafnames.”

Antisociaal gedrag

Psychopaten vertonen vaak kenmerken zoals antisociaal gedrag en een gebrek aan berouw of empathie. In het onderzoek van het team uit New Mexico werden de kandidaten beoordeeld met behulp van de Hare Psychopathy Checklist. Deze checklist, ontwikkeld in de jaren 1970 door psycholoog Robert D. Hare, bevat 20 items waarbij mensen tussen de één en 40 punten kunnen scoren. Personen die hoger scoren dan 30 worden beschouwd als psychopaten. De onderzoekers ontdekten dat vrouwen met minder hoofdbeweging hogere scores voor psychopathie hadden. Aangezien psychopathie vaak wordt gekoppeld aan recidive, kunnen deze bevindingen nuttig zijn voor de wetshandhaving.

Komt vaker voor bij vrouwen

Dit onderzoek volgt op een waarschuwing van een Britse onderzoeker dat meer vrouwen psychopathische eigenschappen kunnen hebben dan voorheen gedacht. Dr. Clive Boddy van de Anglia Ruskin University stelde dat psychopathisch gedrag bij vrouwen vaak voorkomt in de vorm van seksueel verleidend en manipulatief gedrag. Momenteel is de verhouding van mannelijke tot vrouwelijke psychopaten zes op één, maar Dr. Boddy vermoedt dat dit eerder 1,2 op één zou zijn. Dit zou betekenen dat de vrouwelijke ‘psychopatenpopulatie’ vijf keer groter is dan oorspronkelijk gedacht. Dit recente onderzoek uit New Mexico lijkt deze hypothese te ondersteunen.

Kenmerken van een psychopaat

Volgens WebMD is psychopathie zelden een op zichzelf staande diagnose; individuen met psychopathische kenmerken worden meestal gediagnosticeerd met antisociale persoonlijkheidsstoornis (ASPD). De DSM-5-criteria voor ASPD omvatten een patroon van ‘minachting voor en schending van de rechten van anderen sinds de leeftijd van 15 jaar,’ en vereisen drie of meer van de volgende kenmerken:

– Geen rekening houden met sociale normen met betrekking tot wettig gedrag

– Bedrog, herhaaldelijk liegen, gebruik van aliassen of anderen oplichten voor plezier of persoonlijk gewin

– Impulsiviteit of gebrek aan planning

– Prikkelbaarheid en agressiviteit, vaak resulterend in fysieke gevechten of aanvallen

(Bron: LADbible – Intropic: Freepik)