Om deze reden mag je een hond nooit aan je gezicht laten likken

Iedereen die een hond heeft, kent het fenomeen van likjes maar al te goed. Zodra je thuiskomt, staat je viervoeter klaar om je te begroeten met een aantal likjes. Hoewel dit lief lijkt, is het niet altijd even hygiënisch.

Dierenarts Rob Lückerarth legt bij Check uit dat honden communiceren met hun tong. “Ze gebruiken hun tong om met ons te praten, zij het op hun eigen manier. Wanneer je thuiskomt, krijg je vaak een hele reeks likjes waarmee de hond laat zien hoe blij hij is dat je weer thuis bent.”

Niet hygiënisch

Deze likjes zijn een teken van erkenning; de hond laat zien dat hij jou als baas ziet. Toch vindt niet iedereen het prettig om door een hond gelikt te worden, en het is ook niet erg hygiënisch. Een hondentong zit vol bacteriën, die infecties kunnen overdragen van dier op mens.

Risicogroepen

Hoewel je niet meteen in paniek hoeft te raken, is het belangrijk te weten dat ons immuunsysteem meestal sterk genoeg is om ons te beschermen tegen deze bacteriën. Voor oudere mensen, kinderen of mensen met een verzwakt immuunsysteem is het echter beter om voorzichtig te zijn.

(Bron: Redactie 24 – Intropic: Freepik)