Hoelang moet je ‘wippen’ om evenveel calorieën te verbranden als tijdens het sporten?

Het debat of we sportsessies kunnen vervangen door seks en toch resultaten kunnen zien, krijgt momenteel veel aandacht online. Honderden Reddit-gebruikers hebben al meegediscussieerd over de vraag of vrijen als een workout kan tellen. “Een training van minder dan vijf seconden? Hell nah,” grapte een gebruiker, terwijl een ander toevoegde: “Alleen als je pro gaat!” Maar kan seks echt dezelfde voordelen bieden als een conventionele workout voor degenen die moe zijn van uren in de fitness en op zoek zijn naar een leuker alternatief?

Kieran Sheridan, een fysiotherapeut, zegt: “In theorie kan het, maar het zou veel inspanning en tijd vergen. Je zou je ook op specifieke spieren moeten richten.” Volgens Sheridan verbrand je met een zes minuten durende vrijpartij ongeveer 21 calorieën. Om het als een echte workout te laten gelden, zou je drie of vier keer per dag een half uur aan seks moeten doen, wat neerkomt op 315 tot 420 calorieën per dag. Echter, met onze drukke levensstijlen is dit voor de meesten van ons waarschijnlijk te veel gevraagd. Vasthouden aan een traditioneel trainingsplan dat bij je lichaam past, kan gewoon verstandiger zijn – zelfs als het minder opwindend is.

Energiek en langdurig

Dr. Lawrence Cunningham, een huisarts, waarschuwt fitnessfanaten om niet zomaar hun dumbbells in te ruilen voor dekens. “Om te ’tellen’ als een matige workout, zou seksuele activiteit energiek en langdurig moeten zijn, vergelijkbaar met stevig wandelen of fietsen, wat zelden het geval is. De belangrijkste componenten van fitness, zoals cardiovasculaire uithoudingsvermogen, kracht, flexibiliteit en lichaamssamenstelling, worden niet adequaat aangepakt door alleen seks.

De intensiteit en duur van fysieke activiteit tijdens seks kunnen aanzienlijk variëren.” Hij benadrukt dat seksuele activiteit doorgaans niet voldoet aan de aanbevolen niveaus van cardiovasculaire- of krachttrainingsrichtlijnen die voor gezondheidsvoordelen worden gesuggereerd.

Gezondheidsvoordelen

Beide experts erkennen echter dat seks tal van gezondheidsvoordelen heeft, zelfs als het geen vervanging is voor de fitness. Regelmatige seks verhoogt feel-good hormonen zoals oxytocine en serotonine, wat je stemming kan verbeteren door stress en angst te verminderen. Een studie toonde zelfs aan dat het je immuunsysteem kan versterken. Sheridan vervolgt: “Seks verhoogt niet alleen het libido en de intimiteit, maar biedt ook gezondheidsvoordelen zoals betere slaap, lagere bloeddruk, een verbeterd immuunsysteem en kan angst verminderen.”

“Het is echter nog steeds beter om op de traditionele manier te sporten, omdat dit je gezondheid beter kan verbeteren en zeker de spieren en gewrichten zal trainen die nodig zijn.” Dr. Cunningham voegt daaraan toe: “Een gebalanceerde aanpak, met regelmatige cardiovasculaire en krachttrainingsoefeningen, naast andere leefstijlmaatregelen, biedt de beste formule voor gezondheid.”

(Intropic: Freepik)