Dame is non-binair en identificeert zich als kat: “Ben er supertrots op!”

Het ervaren van verschillende genderidentiteiten gedurende de dag is een realiteit die vaak over het hoofd wordt gezien. Voor velen van ons is gender een dynamisch spectrum dat verandert met onze gevoelens en zelfexpressie. Een persoon kan ’s ochtends vrouwelijk aanvoelen, tijdens de koffiepauze non-binair zijn en tegen de middag zich mannelijk of zelfs kat-achtig voelen. Hoewel dit niet voor iedereen alledaags is, is het belangrijk om deze diversiteit te erkennen en te begrijpen.

“Meestal voel ik me vrouwelijk of non-binair. Vandaag voel ik me echt vrouwelijk en een beetje kattig. Ja. Maar soms voel ik me ook mannelijk, vooral jongensachtig. Ik wil eigenlijk nooit echt een ‘woohoo’. Ik ben trots op wat ik daar beneden heb. Soms wil ik ze afdoen, maar op andere momenten ben ik er blij mee. Ik speel er graag mee. Ik hou van ze. Andere dagen wil ik ze liever wegstoppen. Ik raak een beetje uit de tijd. Ik ga door fases waarin ik me vrouwelijk, non-binair en soms jongensachtig voel. Dat is het eigenlijk.”

Voor iemand die zich identificeert als hij/zij/het/miauw, zijn deze verschuivingen tussen vrouwelijk, non-binair en mannelijk regelmatig. Op sommige dagen voelen ze zich uitgesproken vrouwelijk, trots op hun vrouwelijke kenmerken en genietend van hun vrouwelijkheid. Andere momenten voelen ze zich meer non-binair, wat hun unieke manier van genderbeleving benadrukt, los van traditionele categorieën.

Bekijk de video hieronder: