Site pictogram Mancho

Grootouders willen enkel op kleinkinderen passen tegen betaling: “Dan maar naar kinderdagverblijf!”

Het opvoeden van kinderen is een van de meest uitdagende en belonende taken die ouders op zich nemen. Naast de vreugde en voldoening die kinderen brengen, is er de praktische realiteit dat veel ouders niet elke dag thuis kunnen blijven om voor hun kinderen te zorgen.

Werkverplichtingen zorgen ervoor dat ouders vaak een oppas nodig hebben, wat kan variëren van een familielid of vriend tot een professioneel kinderoppasbedrijf. Het kiezen van een familielid als oppas lijkt ideaal, maar kan ook leiden tot complexe en ongemakkelijke situaties, vooral bij kwesties van betaling en verwachtingen.

Grootouders willen betaald worden

Een recent voorbeeld van deze complexiteit gaat over een moeder die geschokt was toen haar eigen moeder, die bij haar inwoont en geen huur betaalt, eiste om betaald te worden voor het oppassen op haar kleinkind. De grootmoeder wilde €10 per uur ontvangen voor haar diensten, wat de moeder ongepast vond gezien de woonsituatie.

Het voelde voor haar alsof de grootmoeder geen tijd wilde doorbrengen met haar kleinzoon zonder financiële vergoeding, wat leidde tot gekwetste gevoelens en de overweging om een kinderdagverblijf in te schakelen. Een vergelijkbaar verhaal op Reddit betrof een grootmoeder die €10 per uur wilde hebben om op haar kleinzoon te passen omdat ze tijdens die tijd niet kon werken. Haar dochter bood €8 per uur, wat leidde tot een meningsverschil.

Financiële compensatie

De grootmoeder benadrukte dat ze haar tijd niet aan werk kon besteden terwijl ze op haar kleinkind paste en dus financiële compensatie rechtvaardig vond. Dit leidde tot gemengde reacties van de Reddit-community, variërend van begrip voor de grootmoeder tot kritiek dat ze meer om haar eigen financiële welzijn gaf dan om haar familie. De vraag of een grootouder betaald moet worden voor het oppassen op zijn of haar kleinkind is controversieel, met geldige argumenten aan beide kanten.

Mobiele versie afsluiten