Vanessa (32): “Mijn kind is zo lelijk, ik schaam me rot!”

Vanessa, een 32-jarige vrouw met een hart vol verlangen en hoop, had altijd één grote droom: moeder worden. Dit verlangen was niet zomaar een wens; het was een diepgewortelde kinderdroom, gekoesterd sinds haar vroege jeugd. Ze romantiseerde het moederschap en stelde zich voor hoe ze ooit haar eigen kleintje zou wiegen en verzorgen, lachend en lerend samen. Maar toen haar droom eindelijk uitkwam, nam het een onverwachte en pijnlijke wending.

Vanessa groeide op in een liefdevol gezin waar kinderen altijd centraal stonden. “Als klein meisje verzorgde ik altijd poppen en deed alsof ze mijn echte baby’s waren,” vertelt Vanessa. “Ik wist zeker dat ik op een dag een geweldige moeder zou zijn.” Haar verlangen naar een eigen gezin werd sterker naarmate ze ouder werd.

Eerst blij, maar dan…

Na jaren van wachten en hopen, werd Vanessa eindelijk zwanger. “Toen ik ontdekte dat ik zwanger was, was ik door het dolle heen. Het was het mooiste moment van mijn leven,” herinnert ze zich. Ze genoot van elke echo, elk schopje, en elke mijlpaal tijdens haar zwangerschap. Haar droom kwam eindelijk uit.

De bevalling was zwaar maar uiteindelijk succesvol. Vanessa beviel van een gezonde jongen. “Ik had me voorbereid op een overweldigend gevoel van liefde en geluk zodra ik mijn baby in mijn armen hield,” zegt Vanessa. Maar toen ze haar zoon voor het eerst zag, voelde ze iets heel anders. “Ik voelde een schok door me heen gaan. Mijn kind was… anders dan ik had verwacht. Hij zag er niet uit zoals de baby’s in mijn dromen.”

“Ik schaamde me”

Vanessa voelde zich meteen schuldig over haar reactie. “Ik schaamde me voor mijn gedachten. Hoe kon ik zo oppervlakkig zijn? Dit was mijn kind, mijn eigen vlees en bloed.” Maar het gevoel van teleurstelling bleef hangen. “Ik vond mijn kind te lelijk,” geeft Vanessa met pijn toe. “Het klinkt vreselijk, maar ik kon niet helpen wat ik voelde.”

Ze probeerde deze gevoelens te onderdrukken en zich te concentreren op de zorg voor haar baby. “Elke dag vertelde ik mezelf dat het niet om uiterlijk ging, maar om de liefde en zorg die ik hem gaf,” zegt ze. Maar de constante interne strijd en schuldgevoelens maakten het moederschap moeilijker dan ze ooit had verwacht. Vanessa besloot hulp te zoeken bij een therapeut. “Het was een moeilijke stap, maar ik wist dat ik iets moest doen om mezelf en mijn kind te helpen,” legt ze uit.

Niet de enige moeder

Tijdens de sessies leerde Vanessa dat haar gevoelens niet ongewoon waren en dat ze niet de enige moeder was die hiermee worstelde. “Mijn therapeut hielp me te begrijpen dat ik geen slechte moeder was vanwege mijn eerste reactie. Het was een menselijke reactie, en het belangrijkste was hoe ik ermee omging.”

Langzaam maar zeker begon Vanessa te accepteren dat haar kind anders was dan ze had verwacht. “Ik begon te zien hoeveel geluk en vreugde hij in mijn leven bracht, ongeacht hoe hij eruitzag,” zegt ze met een glimlach. “Hij is mijn zoon, en ik hou van hem met heel mijn hart.”