Site pictogram Mancho

Onderzoekers hebben verrassend nieuws: een bierbuik is weer helemaal in de mode!

In de afgelopen decennia werd een bierbuik bij mannen niet bepaald als ‘chic’ beschouwd; een strakke, gespierde buik met een zichtbare sixpack was de norm. Deze trend domineerde onze jeugd en bleef lange tijd bestaan. Wanneer deze trend precies begon te verschuiven, is niet helemaal duidelijk, maar tegenwoordig lijkt een buikje weer geaccepteerd te worden.

Niet een grote buik, maar een klein beetje vet bovenop de spieren lijkt weer in de mode. Ooit, in de tijd van onze betovergrootouders, stond een bierbuik juist symbool voor welvaart. Het duidde erop dat iemand voldoende te eten had, iets wat niet vanzelfsprekend was voor de armere mensen.

Maximaal 10 kilo overgewicht

Maar is het in deze moderne tijd echt noodzakelijk dat elke man eruitziet als een model met een sixpack, of is dit ideaal ons opgelegd door modebladen, televisie en YouTube? Uit recent onderzoek blijkt dat veel vrouwen juist de voorkeur geven aan mannen met een bierbuik. Planet Fitness ondervroeg 2000 vrouwen en mannen over hun favoriete lichaamsvorm. De uitkomst was verrassend: zeven op de tien vrouwen geven de voorkeur aan een man met maximaal 10 kilo overgewicht, dus met een klein buikje.

Professor Bribiescas van Yale University legt uit waarom vrouwen zich mogelijk meer aangetrokken voelen tot mannen die er ontspannen uitzien met een biertje in de hand dan tot degenen die intensief trainen. Mannen met wat extra gewicht hebben vaak een lager testosterongehalte, wat kan bijdragen aan een beter immuunsysteem en een langer leven.

De gezonde middenweg

Tegelijkertijd kan een te grote hoeveelheid vet risico’s met zich meebrengen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en een lager energieverbruik, wat weer kan leiden tot verdere gewichtstoename. Het blijkt dus dat noch een te mager noch een te dik ideaal is. Een gezonde middenweg is veel beter.

(Intropic: Freepik)

Mobiele versie afsluiten