Deze 9 (niet zo fijne) dingen veranderen bij een man na zijn 40e

Onze leeftijd is iets wat we niet kunnen beheersen. We worden allemaal ouder en dat is onvermijdelijk. Bij mannen neemt na verloop van tijd het testosterongehalte af, en de effecten hiervan kunnen aanzienlijk zijn. Dit fenomeen staat bekend als de penopauze.

Wat verandert er bij een man na zijn 40e?

Hoewel het algemeen bekend is dat vrouwen na hun 45e levensjaar de menopauze ingaan, weten veel mensen niet dat mannen ook een vergelijkbare fase kunnen doormaken. De penopauze begint vaak al rond het 40e levensjaar. Hier zijn 9 van de belangrijkste veranderingen die kunnen optreden:

1. Gewichtstoename:

Veel mannen ervaren een toename in gewicht naarmate ze ouder worden. Dit komt doordat de afname van testosteron de spiermassa vermindert en de cortisolproductie verhoogt, wat leidt tot meer lichaamsvet.

2. Grijs haar:

Het verschijnen van grijze haren is een bekend teken van veroudering en wordt veroorzaakt door een afname van melanineproductie, vaak beïnvloed door genetica.

penopauze

3. Haaruitval:

Haarverlies treedt vaak op bij mannen als gevolg van de afname van testosteron, waardoor haarzakjes krimpen.

4. Slecht zicht:

Naarmate mannen ouder worden, kunnen eiwitten in de ooglens afbreken, waardoor het zicht troebel wordt en kleuren vervagen.

5. Slecht horen:

Veroudering kan leiden tot slechthorendheid doordat de trilhaarcellen in de oren minder goed functioneren.

penopauze

6. Erectieproblemen:

Verminderde productie van testosteron kan leiden tot erectieproblemen en verminderde seksuele activiteit.

7. Verminderde nachtrust:

Veranderingen in hormoonspiegels kunnen leiden tot slaapproblemen bij oudere mannen.

8. Stemmingsschommelingen:

Hormonale veranderingen kunnen leiden tot stemmingswisselingen, met momenten van opgewektheid en momenten van lusteloosheid.

9. Verhoogd risico op gezondheidsproblemen:

Mannen van 40 jaar en ouder hebben een verhoogd risico op gezondheidsproblemen zoals diabetes, hartaandoeningen en prostaatproblemen.

Een gezonde levensstijl met voldoende lichaamsbeweging, evenwichtige voeding en voldoende slaap kan dit risico helpen verminderen.

(Bron: Manly – Afbeeldingen: Unsplash)