Site pictogram Mancho

Scheet inhouden of laten vliegen: wat is het gezondst? Een expert geeft het antwoord

Het is een situatie die je liever vermijdt: een luid windje laten tijdens een belangrijke vergadering of een familiefeest kan de gezellige sfeer snel verstoren en je reputatie in een ongemakkelijk daglicht plaatsen. Maar moet je een scheet inhouden? Er zijn experts die beweren dat je dit kunt trainen, terwijl anderen simpelweg zeggen: laat het gaan!

Om het even duidelijk te stellen: iedereen laat scheten. Volgens wetenschappelijke bevindingen zijn dit er gemiddeld tien tot twintig per dag. Het laten van windjes is dus volkomen normaal en menselijk. Daarom adviseren Vlaamse experts om ze gewoon te laten gaan, zoals te lezen staat op nieuwsblad.be. “Het ophouden van wind is niet ongezond. Je wordt er niet ziek van, maar het kan wel ongemak veroorzaken,” zegt Danny De Looze, maag-darmspecialist van het UZ Gent en auteur van “Wat onze darmen ons vertellen”. “Als je gassen inhoudt, blijven ze vastzitten in de darmen en rekken deze uit. Dat kan buikpijn en krampen veroorzaken, vooral als je zit. Dus laat het vliegen.

Vervelend tijdens vergaderingen en sollicitaties

Maar dit is niet altijd eenvoudig in bepaalde sociale situaties, zoals tijdens vergaderingen, sollicitaties, lesgeven of zelfs tijdens een huwelijksceremonie. Wat kun je dan doen? De Looze adviseert om, indien mogelijk, de ruimte te verlaten, naar het toilet te gaan of gewoon even de gang op te lopen. “Een windje is gas dat klaarzit in de endeldarm. Tijdens het lopen ontspant de sluitspier en kan het gemakkelijk ontsnappen,” legt hij uit. Om minder gas te produceren en dus meer kans te hebben op windstille (werk)dagen, zijn er eenvoudige trucjes.

Voedingstips

Eén daarvan is het verminderen van voedsel met veel vezels. Onder andere volkoren producten, groenten, fruit, uien, prei en bruisende dranken kunnen namelijk winderigheid veroorzaken. Maar bestaan er nog andere trucjes om te voorkomen dat je een reputatie krijgt als ‘scheetblaas’? Volgens professor gastro-enterologie Martine De Vos zijn die er zeker. “Probeer niet te snel te eten, want dan hap je meer lucht binnen, wat gasvorming stimuleert,” zegt ze op nieuwsblad.be.

“Ook frequent slikken, praten tijdens het eten en frequent kauwen zorgen ervoor dat er meer lucht in je darmen terechtkomt. Een derde reden waarom de ene persoon meer gas produceert dan de ander is aanleg. Ook de darmflora bepaalt hoe je vezels verteert en hoeveel lucht daarbij komt kijken. Daar kun je niets aan doen.”

(Bron: nieuwsblad.be – Intropic: New Line Cinema)

Mobiele versie afsluiten