Site pictogram Mancho

Nederlandse scholier wil gezichtsbedekking niet afdoen in klas: “Toch niks mis mee?”

Op TikTok zie je steeds vaker dames die schaars gekleed zijn. Hoe minder kleding ze dragen, hoe meer views ze vaak krijgen. Toch zijn er ook vrouwen die ervoor kiezen om zich volledig te bedekken.

Meestal is dit vanwege hun geloofsovertuiging. Je zou denken dat iemand die helemaal bedekt is weinig views krijgt, maar dat is vaak niet het geval. Een voorbeeld hiervan is TikTokster Oumayaahliv, die opvalt door haar bijzondere overtuigingen. Zij draagt een volledige lichaamsbedekking, zelfs haar ogen zijn niet zichtbaar.

“Dit is mijn beproeving”

Dit is natuurlijk haar eigen keuze en zij moet dragen waar zij zich goed bij voelt, maar ze begrijpt niet waarom haar school hier problemen mee heeft. “Ik ben bereid mijn gezicht aan een leraar te laten zien. Maar daarna wil ik weer bedekt in de klas zitten.”

Ze legt verder uit: “De leerlingen hoeven mijn gezicht niet te zien. Dit is mijn beproeving. Het maakt het alleen wel heel lastig. Ik krijg ook nergens werk en ik begrijp er niets van.” Tijdens schooluren wordt soms verwacht dat ze een presentatie geeft, waarbij de school eist dat ze haar gezicht aan de klas laat zien.

“Docenten snappen het niet”

“Docenten snappen niet waarom ik niet gewoon een stukje van mijn bedekking omhoog doe. Maar het is iets religieus voor mij, ik draag het 24/7. Een stage kon ik makkelijk regelen bij een moslimbedrijf, maar op mijn Nederlandse school ligt dat anders. Dit lijkt moeilijk doen om het moeilijk doen.”

Mobiele versie afsluiten