Site pictogram Mancho

Transgender man huilt zich te pletter: “Zo moeilijk om een man te zijn!”

Een transgender man uit zich over de uitdagingen van het man-zijn in een inmiddels viraal gegaan filmpje. In een tijd waarin de LGBTQ+ en feministische gemeenschappen hard strijden voor gelijke rechten, biedt deze video een ander perspectief op de dagelijkse moeilijkheden waarmee trans mannen te maken krijgen.

Medische en sociale stappen

Een transgender man is iemand die de moed heeft gehad om zichzelf te accepteren en zijn ware identiteit te omarmen, ondanks dat hij geboren is in een lichaam dat niet overeenkomt met wie hij van binnen is. Het proces van vrouw naar man gaat vaak gepaard met zowel medische als sociale stappen, zoals operaties en naamsveranderingen, wat voor hem vanzelfsprekend is, maar voor veel anderen moeilijk te begrijpen.

Sommigen zien het zelfs als een bewuste keuze en vinden het onbegrijpelijk. Bovendien worstelen mannen vaak met traditionele verwachtingen: altijd sterk, stabiel en onverstoorbaar zijn. Het uiten van emoties wordt vaak niet als “mannelijk” gezien, en er wordt verwacht dat ze hun rol als man vervullen zonder klachten. Dit kan leiden tot gevoelens van eenzaamheid en druk om aan bepaalde normen te voldoen.

(lees verder onder de afbeelding)

Moeilijk vrienden maken

De man in kwestie, James Barnes, bekend als ‘de trans coach’, deelt openlijk zijn verdriet en worsteling met de moeilijkheden van het man-zijn, waaronder eenzaamheid en het gevoel dat mensen afstandelijker zijn tegenover mannen. Hij merkt ook op dat het moeilijker is om als man vrienden te maken. Zijn kwetsbare verhaal roept online zowel begripvolle reacties op als harde kritiek die precies illustreert wat hij beschrijft: “Stel je niet zo aan, man.”

Mobiele versie afsluiten