Deze grote fout maken bijna alle mannen tijdens het douchen: “Ze vergeten het gewoon”

Elke ochtend of avond gebeurt hetzelfde: onder de warme straal van de douche dwalen onze gedachten af. We voelen ons verfrist en herboren, maar zijn we echt helemaal schoon? Onderzoek toont aan dat er drie plekken op ons lichaam zijn waar bacteriën zich ophopen en die we vaak vergeten te wassen. Na een lange, drukke dag stappen we onder de douche om te ontspannen en ons van lichaamsgeuren en vuil te ontdoen, maar ondanks onze inspanningen schieten we soms tekort in het grondig reinigen van alle lichaamsdelen.

Wat is een goede doucheroutine?

Een typische doucheroutine begint meestal met het wassen van het haar, gevolgd door het gezicht, de borst, armen en oksels – de meest toegankelijke plekken. Wetenschappers hebben echter ontdekt dat op andere, minder bereikbare plekken, schadelijke bacteriën zoals virussen en schimmels zich ophopen. Ze namen 129 DNA-monsters van lichaamsdelen die makkelijk schoon te maken zijn, zoals de armen, en ontdekten dat deze vol gezonde bacteriën zaten, wat wijst op een goede huidflora. Maar op moeilijker bereikbare plekken bleek de huid minder gezond te zijn.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat bacteriën zich vooral ophopen op drie plekken: achter de oren, tussen de tenen en in de navel. Hier produceert de huid meer talg, wat een ideale omgeving is voor bacteriën om te groeien en zich te verspreiden. Als de balans in de huid verstoord raakt, kunnen problemen zoals eczeem, acne en nare geurtjes ontstaan, vooral na het sporten. Niemand wil dat!

Plekken die we vergeten tijdens het douchen

Wanneer zweet in contact komt met bacteriën, kan dit onaangename geuren veroorzaken. Daarom is het belangrijk om ook goed achter de oren te wassen, waar zweetklieren zich bevinden. Dit hoeft niet per se met zeep, zolang je het maar niet overslaat. Ook je voeten, die vaak meer zweten dan andere lichaamsdelen, verdienen extra aandacht.

Zelfs als er water en zeep langs je voeten stromen, worden de ruimtes tussen de tenen vaak niet grondig schoongemaakt. Dit kan leiden tot vervelende geurtjes en stinkvoeten. Tot slot is de navel, met zijn vochtige plooien, een perfecte plek voor bacteriën, schimmels en dode huidcellen om zich op te hopen.

De volgende keer dat je onder de douche staat, vergeet dus niet deze plekken mee te nemen voor een écht schone huid.