Om een of andere reden is er een terugkerend thema in driehoekige gebieden over de hele wereld, waarbij mensen die erdoorheen reizen nooit meer worden gezien. We hebben allemaal gehoord van de gevaren van de Bermuda Driehoek, waar honderden vliegtuigen en schepen op mysterieuze wijze zijn verdwenen, en dat we die koste wat kost moeten vermijden. Maar niet veel mensen zijn zich ervan bewust dat er ook een plek in Alaska is die we beter kunnen ontwijken.
Wat is de Alaska Driehoek?
Hoewel er naar verluidt maar liefst 20.000 mensen zijn verdwenen, wordt de ‘Alaska Driehoek’ veel minder besproken dan zijn zus in de Noord-Atlantische Oceaan – maar dat zou wel moeten. Dit gebied is ruwweg gedefinieerd als een wildernis tussen Utqiagvik, Anchorage en Juneau, en je zou er beter niet naartoe gaan, tenzij je een nieuw niveau van verdwijnen wilt bereiken.
Volgens de History Channel is deze griezelige regio de plek met de meeste onopgeloste vermissingen ter wereld, want sinds de vroege jaren 70 zijn er 20.000 mensen verdwenen in deze driehoek. Het lijkt me dan ook duidelijk waarom we je niet aanraden om een tripje daarheen te boeken. Wat deze statistiek nog vreemder maakt, is hoe klein de bevolking is in dit gebied dat nu bekendstaat als de ‘Alaska Driehoek’.
Onopgeloste vermissingszaken
De Amerikaanse cryptozooloog en veldonderzoeker Ken Gerhard heeft uitgebreid onderzoek gedaan in dit gebied en kan het ongemakkelijke gevoel over de ‘vreemde verdwijningen’ die zonder verklaring plaatsvonden, niet van zich afzetten. In een interview met de History Channel zei hij: “Wat ik ontdekte tijdens mijn onderzoek in de Alaskan Triangle, was dat een aantal van deze vermissingszaken werkelijk niet konden worden opgelost.”
“Het ging niet gewoon om iemand die door een beer werd aangevallen of in een gletsjerspleet viel, ik bedoel, dit waren vaak mensen die gewoon hun dagelijkse leven leefden. Ze waren niet bezig met een groot avontuur, en toch verdwenen ze uiteindelijk zonder duidelijke reden.” Gerhard vertelde zelfs dat twee mensen verdwenen – één vanaf een ‘cruiseschip’ en een ander in een ‘druk toeristisch gebied bovenop een berg’ – terwijl hij en zijn team daar aanwezig waren.
Eerste verdwijning in 1972
De Alaska Driehoek werd voor het eerst als vreemd gebied aangemerkt in 1972, toen een klein vliegtuig plotseling verdween tijdens een vlucht van Anchorage naar Juneau. Aan boord waren drie mensen – US House Majority Leader Thomas Hale Boggs Sr, de Alaskaanse congreslid Nick Begich, zijn assistent Russel Brown – en de piloot. Het vliegtuig verdween plotseling. Ondanks uitgebreide zoekacties die meer dan 3.600 uur duurden en een gebied van 325.000 vierkante mijl besloegen, werden zowel de vier inzittenden als het vliegtuig nooit gevonden.
Dit incident leidde uiteraard tot veel complottheorieën, gezien het feit dat er twee prominente politieke figuren bij betrokken waren, maar hun verdwijning blijft tot op de dag van vandaag een mysterie – net als die van de andere 19.996 mensen die zich aan de Alaska Driehoek waagden. Gezien het feit dat het uitgestrekte gebied vol zit met ‘ruige bergketens’ en ‘onontdekte wildernis’, terwijl het klimaat ‘vreselijk koud’ is, lijkt overleven daar onwaarschijnlijk, aldus IFLScience.
Beren, spleten en enorme valleien
En dan hebben we het nog niet eens over de grote hoeveelheid beren die er rondlopen, of de ‘miljoenen meren, talloze spleten en enorme valleien’ die mensen kunnen tegenkomen. Niet elke verdwijning in de Alaska Driehoek blijft echter onopgelost. Gary Frank Sotherden, uit New York, was in de jaren 70 aan het jagen in de Alaskaanse wildernis toen hij verdween. Zijn broer vertelde dat hun familie geen ‘afsluiting’ had kunnen vinden, omdat ze nooit te weten kwamen wat er met hem was gebeurd en altijd hoopten dat hij op de een of andere manier ‘nog in leven was’.
Maar na meer dan vier decennia – waarin Gary’s ouders stierven zonder ooit het lot van hun zoon te kennen – was er een belangrijke doorbraak. Een mensenschedel werd ontdekt langs de Porcupine River in het noordoosten van Alaska, en in 2022 werd DNA-onderzoek uitgevoerd, waaruit bleek dat de schedel van Gary was. Een woordvoerder van de Alaska State Troopers, Tim DeSpain, vertelde destijds aan AP: “Op basis van de vorm, grootte en locaties van tandafdrukken op de schedel lijkt het erop dat het slachtoffer is aangevallen door een beer.”
Hoewel de officiële doodsoorzaak van de Amerikaanse man niet kon worden bevestigd, gelooft zijn broer dat het ‘hoogstwaarschijnlijk is dat hij door een beer werd aangevallen’. Kortom, het klinkt als een plek die je beter kunt vermijden. Bekijk hieronder een reportage over de Alaska Driehoek:
(Bron: LADBible – Afbeeldingen: YouTube)