Site pictogram Mancho

Vader doet DNA-test ‘voor de lol’ en ontdekt hartverscheurende waarheid over zijn ‘zoon’

DNA-tests waren ooit iets wat we alleen in films of series zagen: wie is de echte vader van de baby? Wie heeft de misdaad gepleegd? Wie is het mysterieuze lichaam dat onder de vloerplanken werd gevonden? Maar tegenwoordig zijn DNA-tests iets wat mensen echt als cadeau geven voor Kerstmis, waarbij stambomanalyses en gezondheidstesten de speelgoedcatalogi vervangen die we vroeger aan de kerstman vroegen.

Hartverscheurende waarheid

Toch pakt het niet altijd positief uit als mensen zo’n test ‘voor de lol’ doen – zoals in het geval van deze vader, die een hartverscheurende waarheid ontdekte over zijn ‘zoon’. Donna Johnson en haar man Vanner besloten spontaan om DNA-tests te doen met hun twee zonen, de 18-jarige Vanner Jr. en de 12-jarige Tim, om meer te weten te komen over hun afkomst. Toen ze de resultaten online ontvingen, vertelde de vrouw uit Utah vorig jaar aan The US Sun dat ze ‘dacht dat er een fout was gemaakt’.

IVF

Hoewel Vanner inderdaad de vader was van hun oudste zoon, bleek hij geen match te zijn voor hun jongste, wat bij Donna leidde tot een moment van ‘misselijkmakende helderheid’. Vanwege gezondheidsproblemen koos het stel voor IVF voor hun tweede kind, en het voelde ‘als een wonder’ toen hij in 2008 werd geboren. Hoewel Tim en Vanner Jr. er verschillend uitzagen, wuifde het gezin dat aanvankelijk weg als normaal. Maar uit de DNA-test bleek dat ze er anders uitzagen omdat ze verschillende biologische vaders hadden.

Reactie zoon

Vanner nam Tim, toen 12 jaar, mee voor een ritje om een ijsje te halen en vertelde hem dat hij niet zijn biologische vader was. Hij herinnert zich: “Hij zei: ‘Nou, je bent nog steeds mijn vader,’ en ik zei: ‘Dat klopt, en ik zal altijd je vader zijn,’ en dat was bijzonder.” Na gesprekken met advocaten en counselors ging het stel ook op zoek naar Tims biologische vader, die Devin McNeil bleek te zijn. Er was een verwisseling geweest in de IVF-kliniek, waardoor het sperma van Devin per ongeluk was gebruikt voor de IVF van de Johnsons.

Families erg close

Sinds deze ontdekking zijn de twee families erg close geworden en zetten ze zich samen in voor strengere regulering van de industrie. Donna vertelde KUTV in 2021: “Je gaat erheen en ze praten over risico’s, en de meeste risico’s hebben te maken met wel of niet zwanger worden of hormonale onevenwichtigheden, maar niemand waarschuwt je echt voor een mogelijke verwisseling.” Vanner voegde daaraan toe: “Wij hebben geluk in ons geval, weet je. Devin, zijn vrouw en hun gezin zijn geweldig. Maar ik kan me voorstellen dat het niet altijd zo loopt.”.

(Bron: LADBible – Intropic: Freepik)

Mobiele versie afsluiten