Was het het ei en daarna de kip? Of de kip en daarna het ei? Wel, een groep wetenschappers heeft een nieuwe theorie gesuggereerd over welk precies eerst kwam.
Wat was er eerst: de kip of het ei?
Voordat we een leeftijd bereikten waarin we ons zorgen maakten over allerlei andere zaken – belastingen, elektriciteitsrekeningen en wat we eigenlijk met de rest van ons leven gaan doen – waren er niet veel dingen beter dan de grootste vragen die ons bezighielden, zoals wat we voor het avondeten zouden hebben, wanneer onze volgende speelafspraak was, of wat er eerst kwam: de kip of het ei.
Dus besloot een team van de School of Earth Sciences aan de Universiteit van Bristol in het Verenigd Koninkrijk om het eens en voor altijd uit te zoeken. Sommigen beweren dat de eieren eerst kwamen – gelegd door dinosaurussen die de pluizige, krakende vogel hebben voortgebracht die instellingen zoals KFC financiert. Anderen hebben beweerd dat er zomaar een kip uit het niets opdook en vervolgens een ei legde.
Ovipaar en vivipaar
In een studie, gepubliceerd in ‘Nature Ecology & Evolution’, besloot een team van wetenschappers 51 fossiele soorten en 29 levende soorten te onderzoeken en deze in twee categorieën te splitsen: ovipaar (die harde of zachte eieren leggen) en vivipaar (die levende jongen ter wereld brengen – zoals wij mensen doen). De studie ontdekte dat de vroege reptielenvoorouders van kippen vivipaar waren – ze brachten levende dieren ter wereld en legden geen eieren.
Hoewel zowel de teams van Bristol als de Nanjing Universiteit in China opmerken dat dieren die harde eieren leggen een van de grootste innovaties zijn, is dit onderzoek bijzonder opmerkelijk. Het team legde uit dat het onderzoek impliceert dat langdurige embryohouding (wanneer de moeder haar jongen vasthoudt voordat ze ze baart) de ultieme bescherming was voor deze groep dieren in het bijzonder – dus eigenlijk was het veel veiliger om een levend kuiken ter wereld te brengen dan een ei te leggen.
Amniotische ei
En in veel wetenschappelijker termen dan dat, zei Professor Michael Benton van de Universiteit van Bristol: “Voordat de amnioten op het toneel verschenen, waren de eerste viervoeters die ledematen uit visvinnen ontwikkelden over het algemeen amfibisch in hun gewoonten. “Ze moesten in of nabij water leven om te voeden en zich voort te planten, zoals bij moderne amfibieën zoals kikkers en salamanders. Toen de amnioten 320 miljoen jaar geleden op de scène kwamen, konden ze zich losmaken van het water door waterdichte huid en andere manieren om waterverlies te beheersen. Maar het amniotische ei was de sleutel.”
“Standaardbeeld is uitgedaagd”
Hij voegde eraan toe: “Ons werk, en dat van veel anderen in de afgelopen jaren, heeft het klassieke ‘reptielei’-model uit de leerboeken in de prullenbak gegooid.” En projectleider Professor Baoyu Jiang zei: “Dit standaardbeeld is uitgedaagd. Biologen hadden opgemerkt dat veel hagedissen en slangen flexibele reproductieve strategieën vertonen tussen ovipariteit en vivipariteit. Soms vertonen nauw verwante soorten beide gedragingen, en het blijkt dat levende hagedissen veel gemakkelijker kunnen terugkeren naar het leggen van eieren dan eerder werd aangenomen.”
Dus het lijkt erop dat het debat misschien toch gekraakt kan worden – of in ieder geval gebroken – met de wetenschappers die een nieuwe theorie hebben ontwikkeld dat de kip misschien wel eerst kwam. Wat denk jij?