Site pictogram Mancho

Chirurg deelt de vier voedingsmiddelen die je lichaam ‘actief vergiftigen’ en die je absoluut moet vermijden

We weten allemaal dat wat je eet en drinkt een cruciale rol speelt in een gezond leven. Het zou dan ook geen verrassing moeten zijn dat bepaalde voedingsmiddelen en dranken slecht voor je kunnen zijn. Als je ze toch consumeert, doe dat dan met mate om de mogelijke langdurige gevolgen die je levenskwaliteit kunnen beïnvloeden, te minimaliseren.

Als je een geheugensteuntje nodig hebt over wat je het beste kunt vermijden, heeft de op TikTok bekende hartchirurg Dr. Jeremy London vier dingen in je dieet aangewezen die je beter kunt laten. Geen verrassingen hier, want het zijn allemaal populaire etenswaren en dranken die een groot deel van het dagelijks leven zijn geworden. 

Fastfood

Dit is een grote ‘nee’ voor Dr. London, die zegt: “Het meeste wat je bij fastfoodketens vindt, is ‘eetbaar voedingsproduct’, het is niet eens echt voedsel.” Fastfood is goedkoop en lekker, maar vormt niet de basis van een gezond en uitgebalanceerd dieet. Een late-night fastfood craving is af en toe prima, maar zorg ervoor dat je deze ultrabewerkte voedingsmiddelen niet regelmatig eet. 

Frisdrank

De drank die vaak bij fastfood hoort, is frisdrank. Maar hoewel wij het ‘frisdrank’ noemen, heeft Dr. London er een iets andere naam voor: ‘vloeibare dood’. Deze dranken bevatten meestal suiker in een blikje en/of chemicaliën die in verband zijn gebracht met mogelijke gezondheidsrisico’s. 

Zuivelproducten

Dit is iets wat veganisten al lange tijd hebben aangegeven, en Dr. London bevestigt dat kaas en melkproducten niet bijzonder goed voor je zijn, hoe lekker ze ook mogen klinken. “Wij zijn de enige zoogdieren die melk drinken buiten onze kindertijd, en dan ook nog van een andere soort. Denk daar eens over na,” zegt hij. Hoewel plantaardige alternatieven steeds populairder worden, kan het de moeite waard zijn om over te schakelen of in ieder geval je melk- en kaasconsumptie te verminderen. 

Alcohol

Een echte verrassing, nietwaar? Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is alcohol een giftige, psychoactieve, verslavende en kankerverwekkende stof, en toch drinken de meesten van ons het regelmatig.

Dit letterlijke gif is genormaliseerd als onderdeel van ons sociale leven, maar Dr. London waarschuwt dat het ‘absoluut giftig is voor elke cel in ons lichaam’. Hij zegt dat ‘zelfs matig of occasioneel gebruik’ uiteindelijk slecht voor je zal zijn en adviseert om helemaal te stoppen met drinken.

Mobiele versie afsluiten