Site pictogram Mancho

Moeder razend nadat dochter van school wordt gestuurd: “Leraren vinden haar kapsel te afleidend”

Een tienjarig meisje, Evie, is recent van school gestuurd vanwege haar opvallende kapsel, geïnspireerd door Cruella de Vil. Ze verfde haar bruine haar half blond om haar favoriete zangeres, Melanie Martinez, na te volgen, die bekendstaat om haar kenmerkende split-dye look. Dit nieuwe kapsel was Evie’s manier om zich voor te bereiden op het aankomende concert van Melanie in Manchester.

‘Afleidend’ kapsel

Maar op de dag dat ze met haar nieuwe look naar Kincraig Primary School in Blackpool ging, werd ze meteen naar huis gestuurd. De school vond haar kapsel “afleidend” voor de andere leerlingen en vroeg haar om haar haar terug naar haar natuurlijke kleur te verven. Tot dat moment was ze niet meer welkom op school. Evie’s moeder, April, is het hier absoluut niet mee eens. Ze is vastbesloten om het kapsel van haar dochter niet te veranderen, vooral niet voor het concert van 21 september. April steunt de keuze van Evie om zich op haar eigen manier uit te drukken en heeft haar tijdelijk thuisonderwijs gegeven.

“Ze proberen haar te dwingen iets aan te passen dat geen probleem veroorzaakt,” zegt April. “Evie was nooit eerder een probleem op school. Ze is slim, haalt goede cijfers en is altijd op tijd. Waarom mag ze zichzelf niet uitdrukken?” Evie zelf is ook teleurgesteld in de reactie van de school. “Ik snap niet waarom ze alleen mij eruit pikken. Mijn haar was in een staart, niemand raakte het aan, en al mijn vrienden vonden het cool.” Ze vindt dat haar kapsel geen afleiding vormt en begrijpt niet waarom ze hierdoor niet naar school mag. “Ik hou van mijn haar omdat het me helpt om mezelf te zijn. Het is een manier om mijn persoonlijkheid te laten zien.”

Te strikte regels in scholen?

Deze situatie heeft geleid tot een breder debat over de vraag of scholen strikte regels moeten hanteren als het gaat om kapsels en zelfexpressie. Sommigen vinden dat scholen uniformiteit moeten handhaven, terwijl anderen geloven dat kinderen de vrijheid moeten hebben om zichzelf uit te drukken op manieren die hen gelukkig maken. De school blijft echter vasthouden aan hun beleid, ongeacht de impact op leerlingen zoals Evie.

Hoofdleraar Karen Appleby van Kincraig Primary School legde uit dat ze duidelijke regels hebben over schooluniformen en haardracht. “Net als andere scholen in het land hebben wij regels waaraan leerlingen zich moeten houden. Als een leerling met een kapsel of kleding komt die niet binnen ons beleid valt, nemen we contact op met de ouders en vragen we hen om aanpassingen te maken,” aldus Appleby. “Evie is niet geschorst; we werken samen met haar moeder om ervoor te zorgen dat ze snel weer in de klas kan zijn.”

Behulpzame jongedame

April blijft echter van mening dat haar dochter niets verkeerd heeft gedaan en dat de school te streng is. “Evie is altijd stil en op de achtergrond, dus het was een grote stap voor haar om haar haar te verven. Ik ben trots op haar dat ze voor zichzelf opkomt. Ze doet geen kwaad en haar nieuwe look zou geen probleem moeten zijn.” April, die lijdt aan fibromyalgie en artritis, krijgt veel steun van Evie, die helpt met koken en voor haar driejarige zusje Trinity zorgt wanneer haar moeder dat fysiek niet kan. Dit laat zien dat Evie een verantwoordelijke en behulpzame jongedame is, die nu helaas thuis moet blijven vanwege haar kapsel.

Gemengde reacties

De situatie heeft geleid tot verschillende reacties. Sommigen steunen de school en vinden dat regels moeten worden nageleefd, terwijl anderen Evie en haar moeder steunen en vinden dat zelfexpressie voorop moet staan. Dit roept de vraag op: moeten scholen hun leerlingen meer vrijheid geven als het gaat om persoonlijke stijl, of zijn uniforme regels belangrijker om afleiding te voorkomen?

Voor Evie blijft de teleurstelling groot, maar ze staat vastberaden in haar keuze. Ze kijkt uit naar het concert van haar idool en heeft geen plannen om haar kapsel aan te passen. Haar verhaal raakt aan een belangrijk thema van deze tijd: de balans tussen regels en persoonlijke vrijheid, zelfs op jonge leeftijd.

Mobiele versie afsluiten