Site pictogram Mancho

Wijk in rep en roer nadat Roos (35) een vegetarische buurt-BBQ wil organiseren: “Er werd bijna gevochten!”

Roos, een 35-jarige vrouw uit de buurt, besloot om een vegetarische buurtbarbecue te organiseren. Als fervente vegetariër wilde ze haar buren graag laten kennismaken met de veelzijdigheid en smaak van plantaardige gerechten. Vol enthousiasme stuurde ze een uitnodiging rond, waarin ze uitlegde dat de barbecue volledig vegetarisch zou zijn, met creatieve gerechten zoals gegrilde groenten, vleesvervangers en frisse salades. Wat ze echter niet had verwacht, was de weerstand die haar idee zou oproepen onder de buurtbewoners.

Discussie in de WhatsApp

Al snel ontstond er een verhitte discussie in de buurtapp. Veel buren, vooral de vaste barbecuegangers, vonden het idee van een vleesloze barbecue moeilijk te verteren. “Een barbecue zonder vlees is geen barbecue,” klonk het vanuit meerdere hoeken. Anderen maakten duidelijk dat ze niet van plan waren te komen als er geen traditionele hamburgers en worstjes op de grill lagen. Sommige buren waren bereid om mee te denken en stelden voor om een compromis te zoeken, zoals een barbecue waar zowel vlees als vegetarische opties zouden worden geserveerd, maar zelfs dat leidde tot verdeeldheid.

Roos stond voor een dilemma. Aan de ene kant wilde ze haar idealen trouw blijven en de buurt laten zien dat een vegetarische barbecue net zo feestelijk en lekker kon zijn. Aan de andere kant wilde ze de samenhang in de buurt niet verstoren en voelde ze zich bezwaard door de heftige reacties. Ze probeerde met de buren in gesprek te gaan en legde uit dat haar initiatief juist bedoeld was om mensen te verbinden en hen een nieuwe ervaring te bieden, maar veel buren bleven vasthouden aan hun standpunt.

Gulden middenweg

Uiteindelijk besloot Roos om het plan aan te passen. Ze organiseerde een barbecue met een mix van vegetarische en niet-vegetarische gerechten, waarbij iedereen iets kon bijdragen. Hoewel niet iedereen enthousiast was over het compromis, zorgde deze oplossing ervoor dat de sfeer in de buurt goed bleef. Roos bleef hopen dat haar buren door het proeven van de vegetarische gerechten misschien toch wat meer open zouden staan voor haar plantaardige ideeën.

Mobiele versie afsluiten