Site pictogram Mancho

Dit populaire geneesmiddel moet volgens experts verboden worden: “Onverantwoord dat het nog verkocht wordt!”

Consumentenorganisatie Testaankoop pleit voor een verbod op Sinutab, een medicijn tegen neusverstopping met hoofdpijn. Ook professor Dirk Devroey, hoogleraar Huisartsgeneeskunde aan de VUB, waarschuwt voor de risico’s en roept op tot voorzichtig gebruik.

Beroerte of hartaanval

Volgens hem worden de gevaren van een beroerte of hartaanval vaak onderschat, meldt Het Laatste Nieuws. Testaankoop wil dat geneesmiddelen die zowel pseudo-efedrine als paracetamol bevatten, en die worden aanbevolen bij verstopte neus, hoofdpijn en koorts, van de markt verdwijnen.

Dit betreft onder andere Sinutab en Sinutab Forte (beide van Johnson & Johnson), ParasinEG (EG) en Therafixx-Capitanasal (Haleon). Vooral pseudo-efedrine vormt het grootste risico. Professor Devroey legt uit dat pseudo-efedrine bloedvaten vernauwt, wat helpt om bij een verkoudheid de opgezwollen bloedvaten in de neus te laten slinken en zo de ademhaling te verbeteren. Echter, wanneer deze vernauwing optreedt in de bloedvaten van het hart of de hersenen, kan dit leiden tot hartritmestoornissen, hartinfarcten of beroertes, hoewel deze bijwerkingen zeer zeldzaam zijn.

Voorschriftplicht

Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) overweegt om een voorschriftplicht in te voeren, een maatregel die Devroey steunt. Testaankoop vindt dit echter niet genoeg en blijft aandringen op een volledig verbod, met het argument dat een verstopte neus bij een verkoudheid vanzelf geneest.

(Bron: Het Laatste Nieuws en GVA – Intropic: Freepik)

Mobiele versie afsluiten