Naar de maan gaan is al lang een doel van de mensheid geweest. Een prestatie zo indrukwekkend dat we het een paar keer deden en toen dachten… ja, dat is genoeg.
Als je in 1969 leefde voor de maanlanding van Apollo 11 – de eerste om mensen op het hemellichaam te zetten – zou je vergeven worden als je dacht dat we er nu een grotere aanwezigheid op zouden hebben. In de jaren 70 spraken mensen waarschijnlijk over toekomstig maantoerisme, misschien een themapark of een casino, wie weet!
Wanneer gaan we terug naar de maan?
Maar waar ze waarschijnlijk niet aan zouden denken, is dat de laatste keer dat een mens er voet op zette in 1972 zou zijn. Toch blijft het feit dat NASA 12 mensen op de maan heeft gezet een van de grootste prestaties van het ruimteagentschap, zo niet van de mensheid als geheel. Maar het roept wel de vraag op: waarom zijn we gestopt met teruggaan?
Er zijn nog steeds veel redenen om terug te keren naar de stoffige rots aan de hemel, en NASA heeft gezegd dat ze van plan zijn om Amerikaanse astronauten rond eind 2026 weer op de maan te zetten. Maar wat is de reden voor de grote pauze in de eerste plaats? Nou, astronaut Jim Bridenstine, die NASA leidde tijdens de regering van Donald Trump, heeft uitgelegd dat het niet de beperkingen van de wetenschap of technologie zijn die de VS ervan hebben weerhouden om het te doen.
(lees verder onder de afbeelding)
Reis naar de maan is te duur
Tegen verslaggevers zei hij: “Als het niet om het politieke risico ging, zouden we nu op de maan zijn. Het waren de politieke risico’s die verhinderden dat het gebeurde. Het programma duurde te lang en kostte te veel geld.” En dat is vaak waar het op neerkomt, een mix van politiek en economie. Het budget van NASA voor 2023 bedraagt $ 25,4 miljard, en de regering-Biden vraagt het Congres om dat te verhogen tot $ 27,2 miljard voor 2024.
Wat misschien als veel klinkt, maar het totaal wordt verdeeld over alle afdelingen en ambitieuze projecten van het agentschap. En ter vergelijking, het defensiebudget van de VS voor 2023 is ongeveer $ 858 miljard. Daarbovenop, vanwege het geld dat van de overheid komt, kan het Congres vaak traag zijn om het budget goed te keuren, wat de vooruitgang kan vertragen.
“Budget van NASA is te laag”
Apollo 7-astronaut Walter Cunningham sprak over de moeilijkheden om meer geld van de overheid te krijgen om daadwerkelijk meer mensen naar de maan te sturen. Hij zei: “Bemande verkenning is het duurste ruimteavontuur en daarom het moeilijkste om politieke steun voor te krijgen.”
“Het budget van NASA is veel te laag om al die dingen te doen waar we over hebben gesproken.” Bovendien hebben andere astronauten opgemerkt dat beloften van een president over budgetverhogingen niet altijd worden nagekomen omdat ze kunnen worden vervangen door iemand nieuw die simpelweg de beloften van de voormalige president negeert.
(Bron: LADbible – Afbeeldingen: Unsplash)