Als je deze oude VHS-tapes in je bezit hebt, dan zit je misschien wel op een fortuin

Wie herinnert zich niet de VHS-tapes, die inmiddels bijna zijn vergeten door de opkomst van dvd’s en streamingdiensten? Als je jouw oude videobanden nog hebt bewaard, kunnen deze nu verrassend waardevol zijn. Acteur Pete Davidson, bekend van “Saturday Night Live” en zijn relatie met Kim Kardashian, heeft onlangs zijn interesse in het verzamelen van VHS-tapes gedeeld. En niet alleen uit nostalgie: sommige oude tapes kunnen tienduizenden euro’s opleveren.

De waarde van vintage videobanden stijgt. Zo werd een VHS-tape van de film “Rocky” onlangs geveild voor maar liefst 27.000 dollar (24.800 euro). Natuurlijk zijn niet alle tapes zoveel waard, want de conditie en zeldzaamheid spelen een grote rol. De staat van de tape is een cruciale factor. Films die nog in hun originele verpakking zitten, zijn bijzonder gewild. Daarnaast is de zeldzaamheid van de tape van belang: cultfilms, zeldzame uitgaven of alternatieve versies zijn vaak meer waard.

Symbolen van een tijdperk

De groeiende interesse in vintage VHS-tapes is niet alleen gedreven door nostalgie of geld, maar ook omdat ze gezien worden als symbolen van een specifiek tijdperk en cultuur. Verzamelaars zien deze tapes als een tastbaar stukje geschiedenis.
Ironisch genoeg heeft de digitalisering de interesse in oude technologieën, zoals VHS, doen opleven. Sinds de overstap naar streamingdiensten en digitale formaten zijn videobanden schaars geworden, wat hun aantrekkingskracht vergroot.

Investering

Waar vinylplaten altijd een niche hebben behouden, werden videobanden na 2006 niet meer geproduceerd, en de laatste videorecorders rolden in 2016 van de band. De waarde van oude VHS-tapes wordt bepaald door een combinatie van factoren. Als je nog VHS-tapes hebt liggen, is het de moeite waard om op de staat, zeldzaamheid en aantrekkelijkheid voor verzamelaars te letten. De interesse van Pete Davidson in VHS-tapes benadrukt de trend waarin videobanden weer worden gezien als zowel culturele als financiële investeringen.